Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U Rusiji je izdat nalog za hapšenje bliske saradnice pritvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Ljubov Sobolj.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je sinoć na svom portalu da se 34-ogodišnja Sobol traži u vezi sa „kriminalnim slučajem“ bez dodatnih podataka.

Pravnica po obrazovanju Ljubov Sobolj je poslednjih godina učestvovala u brojnim akcijama i demonstracijama Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru u Rusiji od januara.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruske vlasti pojačale su pritiske na saveznike i organizacije Navaljnog koje su u junu proglašene „ekstremističkim“ i zabranejne, tako da niko od njihovih članova nije mogao da učestvuje na parlamenternim izborima u septembru na kojima je pobedila vladajuća stranka Vladimira Putina.

Istovremeno su brojni članovi pokreta Alekseja Navaljnog napustili zemlju strahujući da će biti zatvoreni.

Izgleda da je Lubov Sobolj napustila Rusiju.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Još dvojica saradnika Navaljnog – Leonid Vokov i Ivan Ždanov takodje se nalaze na spisku traženih osoba za slučajeve za koje mogu da se dobiju teške presude.

Navaljni je početkom godine upućen na služenje zatvorske kazne od tri i po godine jer je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Sud je saopštio da će u obzir uzeti vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, pa će on morati da odsluži kaznu od dve godine i osam meseci.

Hapšenje Navaljnog izazvalo je talas osuda na zapadu. Juče je Evropski parlament Navaljnom dodelio ovogodišnju prestišnu nagradu Saharov za odbranu slobode mišljenja.

BONUS VIDEO: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare