Zaporožje, nuklearna elektrana
Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia/Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je danas procenu da su postupci ruske vojske kod okupirane ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju ugrozile bezbednost njenog rada.

Ministarstvo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru objavilo da namere Rusije u vezi sa elektranom i nakon pet meseci okupacije ostaju nejasne.

Britansko ministarstvo ocenilo je da ruske snage verovatno sprovode dejstva u zonama pored elektrane, i da su njihove artiljerijske jedinice raspoređene tamo gađale teritoriju Ukrajine na zapadnoj obali reke Dnjepar.

Pročitajte još:

„Ruske snage verovatno su koristile širu okolinu postrojenja, posebno susedni grad Energodar, za odmor jedinica, koristeći zaštićeni status elektrane da umanje rizik od noćnih napada Ukrajine“, ocenjuje britansko ministarstvo.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi ranije je izjavio da je nuklearna elektrana u Zaporožju „potpuno van kontrole“.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar