Foto:Screenshot/Twitter/@vigimadi

Ruska policija je danas uhapsila oko 200 učesnika foruma nezavisnih članova opštinskih i gradskih veća, u vreme raširenog obračuna vlasti sa neistomišljenicima.

Pročitajte još:

Policajci su došli na sastanak u Moskvi nedugo pošto je otvoren i rekli da će svi prisutni biti uhapšeni zbog učešća na skupu koji je organizovala „nepoželjna“ organizacija.

Moskovska policija je saopštila da je prekinula održavanje sastanka jer mnogi učesnici nisu imali maske, čime su prekršena ograničenja uvedena zbog koronavirusa.

Policija je navela da su neki od oko 200 uhapšenih bili pripadnici „nepoželjne“ organizacije čiji naziv nije objavljen.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja i represiju, objavila je listu na kojoj je više od 170 uhapšenih.

Medju njima su opozicioni političar Ilja Jašin, koji je na čelu jednog od moskovskih distrikata, bivši gradonačelnik Jekaterinburga Jevgenij Rojzman i članica gradskog veća Moskve Julija Galjamina.

Uhapšen je i političar Andrej Pivovarov, koji je pomagao u organizaciji foruma i koji vodi grupu Otvorena Rusija osnovanu od ruskog tajkuna u egzilu Mihaila Hodorkovskog.

U video klipu snimljenom u policijskom kombiju, Pivovarov je rekao da je vlast razbijanjem skupa želela da zaplaši ljude kako se ne bi bavili politikom.

Ruski zakon iz 2015. godine uveo je krivičnu odgovornost za članstvo u „nepoželjnim“ organizacijama.

Vlada je na osnovu tog zakona zabranila delovanje oko 30 grupa, uključujući Otvorenu Rusiju.

U Rusiji je prethodno usvojen i zakon prema kojem nevladine organizacije finansirane iz inostranstva moraju da budu registrovane kao „strani agenti“ ako se bave političkim pitanjima, shvaćenim u najširem smislu.

Ruske vlasti su ove godine uhapsile i osudile vodećeg opozicionara Alekseja Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja.

Moskva je intenzivirala obračun sa opozicijom uoči parlamentarnih izbora u septembru, posle pada podrške vladajućoj partiji Jedinstvena Rusija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)