Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Marina Ovsjanikova bivša urednica ruske državne televizije koja je slavno prekinula direktan prenos vesti u znak protesta protiv početka rata u Ukrajini, opisala je svoje „haotično“ bekstvo iz kućnog pritvora u Moskvi i kako je pobegla da traži azil u Francuskoj.

„Nisam htela da emigriram do poslednjeg trenutka“, rekla je Ovsjanikova na konferenciji za novinare u Parizu sa novinarskom organizacijom Reporteri bez granica. „Rusija je i dalje moja zemlja, čak i ako ratni zločinci tamo imaju vlast. Ali nisam imala izbora – ili zatvor ili izgnanstvo. Veoma sam zahvalna Francuskoj, slobodnoj zemlji, što me je primila“.

Kristof Deluar, generalni sekretar Reportera bez granica, koji je pomogao u organizaciji bekstva pod kodnim imenom „Evelin“, uporedio ga je sa „najpoznatijim prelazima Berlinskog zida“, prenosi Gardijan.

Marina Ovsjanikova Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ovsjanikova (44) rođena u Ukrajini, privukla je međunarodnu pažnju u martu nakon što je upala u studio Prvog kanala, njenog tadašnjeg poslodavca, tokom informativnog biltena uživo kako bi osudila rat u Ukrajini, držeći poster sa natpisom „Ne ratu“. U to vreme je kažnjena sa 30.000 rubalja (460 funti) zbog ignorisanja zakona o protestima.

Nastavila je da protestuje protiv rata nakon što je dala otkaz na Prvom kanalu. Prošlog avgusta optužena je za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci jer je tokom samostalnog protesta na nasipu reke Moskve preko puta Kremlja podigla plakat na kome je pisalo „Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti“. Nakon toga je bila primorana da nosi elektronsku narukvicu za gležanj i stavljena u kućni pritvor u Moskvi, gde je trebalo da čeka suđenje. Preti joj do 10 godina zatvora ako bude proglašena krivom.

Ovsjanikova je rekla da su joj, neposredno pre sudskog ročišta u Moskvi prošlog oktobra, njeni advokati rekli da beži kako bi spasila sebe i svoju 11-godišnju ćerku. Rekli su joj da neće preživeti zatvor i da će biti „slomljena“.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ona je sa detetom pobegla iz kuće u petak uveče „kada su sve snage bezbednosti završile radnu nedelju i bile u režimu odmora“. O putovanju iz Moskve kroz Rusiju, rekla je: „Išli smo u toliko različitih pravaca da čak ni ne znam kojim smo pravcem krenuli, prešli smo na sedam različitih vozila“.

Ovsjanikova nije rekla koju je granicu sa Rusijom prešla, ali je opisala kako je neposredno pre nego što je stigla do nje automobil kojim su putovali zaglavio u blatu u polju.

„Morali smo da istrčimo iz auta i pronađemo put peške kroz polja u tamnoj noći. Bilo je teško, nismo imali telefonsku mrežu, morali smo da utvrdimo gde smo. Osećalo se kao večnost, bilo je to pravo iskušenje. Lutali smo nekoliko sati pre nego što smo našli put, skrivajući se od vozila i traktora u prolazu… gubila sam nadu. Razmišljala sam ‘Zašto sam ovo uradila? Možda bi bilo bolje da odemo u zatvor.’ Ali na sreću, stigli smo do granice gde su nas ljudi čekali.“

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rekla je da je njen odlazak iz moskovskog doma bio toliko „haotičan“ da je u početku zaboravila da skine svoju elektronsku narukvicu, slomila je tek kada je prešla u drugi automobil.

Ovsjaanikova i njena ćerka su na kraju ušle u Francusku sa šengenskom vizom. Pronašli su zabačenu kuću na selu pre nego što su prešli na nekoliko drugih lokacija. Noć nakon „antiratne“ akcije Ovsjanikove na ruskim vestima prošlog marta, francuski predsednik Emanuel Makron je javno rekao da će joj Francuska dati konzularnu zaštitu ili azil.

Upitana da li se sada plaši za svoj život nakon smrti drugih ruskih ličnosti u inostranstvu, Ovsjanikova je rekla: „Naravno da da“. Ona je rekla da su, kada je razgovarala sa ruskim prijateljima, spekulisali o trovanju ili saobraćajnoj nesreći.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovsjaanikova je rođena u Odesi od oca Ukrajinca i majke Ruskinje, a odrasla je u čečenskoj prestonici Grozni, gde je doživela početak prvog čečenskog rata. Ona je rekla da je odlučila da podigne znak protesta uživo na televiziji na početku rata u Ukrajini jer je želela da „pukne propagandni mehur“ u Rusiji.

„Moje emocije su bile na vrhuncu. Imala sam teško detinjstvo, veoma nesrećno. Živela sam u Čečeniji kao dete. Moja kuća je uništena tokom ruskih operacija tamo i pobegli smo sa porodicom, sa svim izbeglicama, bez imanja, bez ičega. Zamišljala sam da Ukrajinke to isto proživljavaju“.

Ona je rekla da „neće ćutati“ o ratu u Ukrajini i da će nastaviti da „čini sve što može da se ovaj rat završi“.

Ovsjanikova je u petak objavila knjigu na nemačkom jeziku u kojoj je detaljno opisala svoj život i iskušenje i izložila kako je nazvala rad ruske državne propagandne mašinerije, opisujući kako bilo kakvu vest o Putinu nikada nije bilo dozvoljeno da prati negativna vest o nekoj drugoj temi.

„Problem je što je cela Rusija u informativnom balonu orkestrirane propagande“, rekla je ona. „Ne postoje nezavisni mediji. Da biste imali tačne informacije, potreban vam je VPN na svom mobilnom telefonu, a to je jedini način da pristupite pravim informacijama.“

BONUS VIDEO: Rusija granatirala Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar