Rusija Arktik baza
Foto: Maxar

Rusija nagomilava neviđenu vojnu moć na Arktiku i testira svoje najnovije naoružanje u regionu sveže zelaženom zbog klimatskih vanrednih situacija, u pokušaju da osigura svoju severnu obalu i otvori ključni put za brodove iz Azije u Evropu, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Stručnjaci za oružje i zapadni zvaničnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog jednog ruskog „super-oružja“, torpeda Posejdon 2M39. Razvoj torpeda se odvija brzo, jer je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio ažuriranje o „ključnoj fazi“ ispitivanja u februaru od svog ministra odbrane Sergeja Šojgua, sa daljim ispitivanjima paniranim za ovu godinu, prema više izveštaja u državnim medijama.

Ovaj stelt torpedo bez posade pokreće se nuklearnim reaktorom, a ruski dizajneri su ga nemenili da se prošunja po morskom dnu, kao oni američki.

Prema ruskim zvaničnicima, uređaj je namenjen za isporuku, uzrokuje radioaktivne talase koji bi delove ciljne obale decenimajama učinili nenastanjivim, prenosi CNN.

U novembru je Kristofer A Ford, tada pomoćnik državnog sekretara za međunarodnu bezbednost i neširenje oružja, rekao da je Posejdon dizajniran da „preplavi američke primorske gradove radioaktivnim cunamijem“.

Rusija Arktik baza
Foto: Google

Stručnjaci se slažu da je oružje „veoma stvarno“ i da već donosi rezultate. Šef norveške obaveštajne službe viceadmiral Nils Adreas Stensones, rekao je za CNN da je njegova agencija ocenila Posejdona „delom nove vrste nuklearnog oružja za odvraćanje. I on je u fazi testiranja. Ali to je stateški sistem i usmeren je ka ciljevima… i ima uticaj daleko izvan regiona u kojem ga testiraju“.

On je odbio da navede detalje o dosadašnjem napretku ispitivanja torpeda. Satelitske slike koje je CNN-u obezbedila svemirska tehnološka kompanija Maxar detaljno opisuju oštru i kontinuiranu izgradnju ruskih vojnih baza i hardvera na arktičkoj obali, zajedno sa podzemnim skladištem verovatno za Posejdon i drugo novo visokotehnološko oružje.

Ruska izgradnja se podudara sa kretanjem trupa i opreme NATO-a i SAD-a. Američki bombarderi B-1 Lancer stacionira su norveškoj vazduhoplovnoj bazi Oreland, nedavno su završili misije u Barencovom moru.

Visoki zvaničnik Stejtdeparmetna je rekao za CNN: „Očigledno postoji vojni izazov Rusa na Atkiku“, uključujući njihovo preuređivanje vojnih baza iz hladnog rata i izgradnja novih objekata na poluostrvu Kola u blizini grada Murmanska.

„To ima implikacije na SAD i njihove saveznike, ne samo zato što stvara kapacitet za projektovanje snaga do severnog Atlantika“, rekao je zvaničnik.

Rusija Arktik baza
Foto: Maxar

Satelitske slike pokazuju sporo i metodično jačanje aerodroma i baza. One su unutar ruske teritorije i deo su legitimne odbrane njenih granica i obale. Američki zvaničnici izrazili su međutim, zabrinutost da bi snage mogle biti upotrebljeni za uspostavljanje faktičke kontrole nad područjima Arktika koja će uskoro biti bez leda.

„Rusija obnavlja aerodrome i radaske instalicije iz sovjetske ere, gradi nove luke i centre za traganje i spasavanje i gradi svoju flotu ledolomaca na nuklearni i konvencionalni pogon“, rekao je potpukovnik Tomas Kembel, portparol Pentagona za CNN.

„Takođe proširuje svoju mrežu vazdušnih i obalskih odbrambenih raketnih sistema, jačajući tako svoje sposobnosti za pristup i odbijanje područja nad ključnim delovima Arktika“, dodao je on.

Kembel je takođe primetio nedavno stvaranje snaga za brzu reakciju na dva akrtikčka aerodroma – Rogačevo i Anadir.

Visokotehnološko oružje se takođe redovno testira na arktičkom području, prema ruskim zvaničnicima citiranim u državnim medijima i zapadnim zvaničnicima.

Kembel je dodao da je Rusije u novembru istekla da je uspešno testirala hipersonične krstareće rakete „Cirkon“.

Rusija Arktik podmornica
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Cirkon i Posejdon su deo nove generacije oružja koje je Putin obećao 2018. godine, kao strateške promene igre u svetu koji se brzo menja.

U to vreme američki zvaničnici su zanemarili novo oružej kao tehnički neverovatno da bi bilo ostvarivo, ali ono počinje da ubira svoje plodove. Norveški šef obaveštajne službe rekao je za CNN da je Cirkon „nova tehnologija sa hipersoničnom brzonom, zbog koje je teško odbraniti se“.

U četvrtak je ruska državna novinska agencija TASS citirala izvor u vojnoindustrijskom kompleksu rekavši da je izvršen još jedan uspešan test Cirkona sa ratkog broda „Admiral Gorškov“, rekavši da su sve četiri rakete pogodile metu i bi još jedan napredniji nivo testova mogao da bude izveden u maju ili junu.

Klimatska vandredna situacija je neočekivanom brzinom uklonila mnoge prirodne odbrambene snage Rusije na njenom severu, poput zidova od popločanog leda.

Rusija Arktik podmornica
Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Topljenje se kreće brže nego što su naučnici predviđali ili mislili da je moguće pre nekoliko godina“, rekao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Američki zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost zbog očiglednih nastojanja Moskve da utiče na „Severni morski put“, brodsku trasu koja prolazi između Norveške i Aljaske, duž severne obale Rusije, o severnog Atlantika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar