Milan Roćen, Milo Đukanović Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia, Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Radomir Sekulović, crnogorski diplomata i nekadašnji novinar Tanjuga, uhapšen je u velikoj akciji Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Sekulović je označen kao šef grupe koja je poverljive podatke iz Crne Gore slala tajnim službama u Moskvi. Iako na prvi pogled ovo deluje kao pojedinačni indcident, Sekulović je deo velike hobotnice koja vodi direktno do crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Sekulović, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana te zemlje su pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

”Na zahtev SDT-a, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode,” navodi se u izjavi specijalnog tužioca dostavljenoj medijima.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, Shutterstock

Prema navodima SDT-a, Sekulović je vođa grupe koju čini oko 20 ljudi, a koji su prenosili informacije Moskvi.

Za krivična dela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije.

Istorija previranja

Sekulović je postao deo ministarstva spoljnih poslova tokom mandata bivšeg šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena, ali je penzionisan 2019. godine.

Sekulović je bio novinar Tanjuga u Londonu i tada je javno propagirao stavove Srpske radikalne stranke i njenog lidera Vojislava Šešelja.

U Crnu Goru je došao sredinom devedesetih godina i počeo da radi u vladinom Sekretarijatu za informacije kao pomoćnik sekretara. U vreme raskola u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), je postao žestok oponent i kritičar Momira Bulatovića i naklonjen struji koju je unutar DPS-a predvodio Milo Đukanović.

Milan Roćen Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Veze sa Roćenom

Sekulović je godinama važio za jednog od najlojalnijih kadrova bivšeg ministra Milana Roćena. Upravo je Roćen kao bivši ambasador Crne Gore u Rusiji više puta označen kao veliki saveznik Moskve, ali i Mila Đukanovića.

Tokom 2019. godine, u javnost su dospeli Roćenovi razgovori sa raznim osobama koji su snimani tokom njegovog mandata u Moskvi. Kada su snimci objavljeni, Roćen je obavljao funkciju savetnika Mila Đukanovića.

Među njima je i razgovor sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Tada je objavljen snimak u kom Roćen navodno „traži uslugu od ruskog tajkuna Olega Deripaske da preko Amerike pritisnu Evropsku uniju u vezi uslova za održavanje referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori“.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Crna Gora i Deripaska

Ruski oligarh Oleg Deripaska godinama je poslovao u susednoj Crnoj Gori. Pored nekoliko kompanija koje su mu pomogle da se obogati i umešanosti u parlamentarne izbore, Deripaska je vlasnik i luksuznog kompleksa na Platamunima kod Kotora.

Omiljeni oligarh ruskog presednika svoj pečat ostavio je i na našem podneblju, preciznije u Crnoj Gori. Susedna zemlja privukla je pažnju Deripaske ranih 2000. godina. On je osnovao Kombinat aluminijuma, koji je bio zadužen za proizvodnju polovine crnogorskog izvoza.

Kako je retko kad uspevao da odoli prilici da se umeša u političku delatnost, od 2005. godine podržava nezavisnost Crne Gore. Kao vid pomoći crnogorskim vlastima ponudio je i svoje savetnike, među kojima je Pol Manafort.

Tako je Crna Gora postala ključna lokacija saradnje Manaforta i Deripaske.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ipak, ljubav Crne Gore i Deripaske prekinuta je kada su kompanije u vlasništvu ruskog oligarha pokrenule arbitražne postuoke protiv države. One traže obeštećenje u vrednosti od više stotina miliona evra zbog propale investicije u Kombinatu aluminijuma. U tri arbitražna postupa sud je presudio u korist Crne Gore, a Deripaska je lično pokrenuo poslednji postupak pred arbitražnim sudom u Hagu.

Ipak, on je nastavio da pomaže zemlju u kojoj je stekao veliku količinu novca, pa je tako njegova fondacija „Volnoe Delo“ donirala Kliničkom centru Crne Gore jednu od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje koja, kako je saopšteno, može da analizira do 600 testova dnevno.

BONUS VIDEO Ratko Femić: Uticaj Mila Đukanovića nikad nije ni prestajao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar