Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusija je objavila u petak da je nametnula sankcije glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimu Kanu koji je u martu izdao nalog za hapšenje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, a sankcionisani su i britanski ministri i novinari.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je objasnilo da nove sankcije uvodi zbog “vojne podrške” koju Londonu pruža Kijevu te zbog toga što već godinu i po dana sprovodi “agresivnu, neprijateljsku antirusku politiku”.

Na spisak sankcioniranih pridodano je 54 britanskih državljana, objavila je ruska diplomatija, prenosi Hina.

Glavni tužilac ICC-a Karim Kan na crnoj je listi Moskve otkako je sredinom marta izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina jer je optužio ruskog predsednika za ratni zločin zbog “protivzakonite deportacije” na hiljade ukrajinske dece tokom sukoba Moskve i Kijeva. Moskva takve optužbe odbacuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova već je stavilo Kana na spisak traženih osoba u Rusiji.

Nova imena na listi su “britanska državna sekretarka za kulturu, medije i sport Lusi Fraser koja aktivno zagovara sportsku izolaciju Rusije. Sankcionisana je i zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldie, odgovorna za isporuku oružja Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Među sankcionisanima su i britanski novinari koji rade za BBC, Gardijan i Dejli Telegraf, koje Moskva optužuje da su “upleteni” u “širenje lažnih informacija” o Rusiji te za “podršku propagandnih aktivnosti” Kijeva.

Otkako je izbio sukob u Ukrajini u februaru 2022. London je jedna od vodećih zemalja koje pružaju finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, što Moskva redovno osuđuje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare