Vladimir Putin Foto:Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da njegova zemlja prednjači u prelasku na zeleniju energiju, pozivajući druge nacije da slede njihov primer, prenosi Raša tudej.

 

„Smatramo da članice G20 treba da vode svet u stvaranje univerzalnih, pravednih i, što je najvažnije, transparentnih pravila za regulisanje klime, kada sprovode inicijative za klimu i životnu sredinu“, rekao je Putin, obraćajući se učesnicima samita Grupe 20 u Rimu.

Kako je naveo, takva pravila moraju biti zasnovana na obostrano prihvaćenim modelima za brojanje i praćenje emisije i hvatanja gasova staklene bašte.

„Udeo energetski neutralnih izvora energije – nuklearnih, hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana – u Rusiji je premašio 40 odsto“, istakao je Putin i dodao da ako se računa prirodni gas, koji među ugljovodonicima ima najmanji ugljenični otisak, taj udeo bi bio 86 odsto, što je jedan od najboljih rezultata na svetu.

Prema njegovim rečima, Rusija je odlučna da postigne potpunu neutralnost ugljenika najkasnije do 2060. godine, objašnjavajući da je to deset godina kasnije od onoga što su mnoge druge zemlje postavile kao cilj.

On je predložio da svetska zajednica testira različite klimatske projekte u smislu njihovog neto uticaja na emisije po dolaru ulaganja.

„Može se ispostaviti da bi, na primer, očuvanje šuma u Rusiji ili Latinskoj Americi bilo efikasnije od ulaganja u obnovljive izvore energije u nekim zemljama“, naglasio je predsednik Rusije.

Putin je dodao da Rusija neće samo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, već će ulagati i u smanjenje njihovog štetnog dejstva kroz projekte pošumljavanja, očuvanja prirode i poboljšanja efikasnosti poljoprivrede.

BONUS VIDEO: Prodaja Aljaske – ruska greška i posao veka za Amerikance

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar