Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Ruska Duma odobrila je danas drugo čitanje predloga zakona koji bi omogućio zabranu stranih medija. Predlog mora da prođe i treće čitanje, nakon čega treba da ga izglasa gornji dom parlamenta pre nego što ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Rusija se proteklih meseci više puta žalila da su Zapadne zemlje neprikladno zabranile rad ruskim medijima i njihovim novinarima uskratile vize.

Ruska državna agencija RIA Novosti javila je da je predlogom zakona predviđeno i ovlašćenje državnog tužioca da ukine registraciju medijima koji šire „ilegalne, opasne, nepouzdane informacije od javnog značaja, ili informacije koje pokazuju jasno nepoštovanje društva, države i ustava Ruske Federacije, kao i informacije sa ciljem da se diskredituje ruska vojska“.

Mnogi strani mediji obustavili su, ili ograničili rad u Rusiji nakon što je u martu izglasan zakon kojim se za izveštavanje okarakterisano kao diskreditujuće po rusku vojsku predviđa zatvorska kazna do 15 godina.

Od početka napada na Ukrajinu, mnogi ruski nezavisni mediji, poput radija Eho Moskve i lista Nova gazeta, prestali su sa radom.

***

BONUS VIDEO: Kakve su cene u ruskoj zameni za Mekdonalds


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)