dan pobede u rusiji
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija šalje Sjedinjenim Državama medicinsku opremu za pomoć u borbi protiv koronavirusa, javlja agencija Interfax citirajući porparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Predsednik Vladimir Putin predložio je pomoć u telefonskom razgovoru s predsednikom Donaldom Trampom u ponedeljak kada su razgovarali o epidemiji koronavirusa i tržištu nafte.

„Tramp je zahvalno prihvatio humanitarnu pomoć“, citira Peskova agencija Interfax.

Oprema bi za SAD mogla da krene sutra.

Portparol Kremlja je primetio da je, tokom usaglašavanja detalja o načinu primene dogovora dvojice lidera, „stvoren utisak da neke osobe sa američke strane“ nisu imale želju da pomognu u promociji brzog rešavanja tehničkih pitanja.

Peskov je rekao da se Putin, nudeći pomoć SAD, polazio od toga da, kada američki proizvođači medicinske opreme dobiju na zamahu, oni će moći da se ruskoj strani oduže na isti način.

On je dodao da na takvom principu sarađuju Moskva i Peking.

„Sada, kada trenutna situacija utiče i može se okarakterisati kao globalna, ne postoji alternativa zajedničkom radu u duhu partnerstva i uzajamne pomoći“, poručio je Peskov.
Sjedinjene Države imaju gotovo 180.000 potvrđenih zaraženih koronavirusom, s time da je u utorak potvrđeno novih 16.000.

Drugi dan za redom u SAD-u je više od 500 osoba umrlo, čime se ukupan broj smrti povezanih s koronavirusom popeo na 3600, piše Rojters pozivajući se na službene podatke.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram