ukrajina, ruska vojska, azovstal
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Rusija je danas saopštila da se skoro 1.000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstal – njihovom posljednjem uporištu u opkoljenom južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju – predalo, javljaju strane agencije.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da su se 694 ukrajinska borca iz Azovstalja „predali“ u protekla 24 sata, uključujući 29 ranjenih vojnika.

General Konašenkov je rekao da je 265 ukrajinskih vojnika, uključujući 51 ranjenog, položilo oružje u prethodna 24 sata.

Time je ukupan broj ukrajinskih vojnika koji su napustili fabriku ove sedmice 959. Svi su navodno prebačeni na teritoriju u istočnoj Ukrajini koju kontrolišu separatisti koje podržava Kremlj, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ukrajinske vlasti nisu potvrdile te brojke.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je juče da su pregovori za oslobađanje boraca u toku, kao i planovi za izvlačenje onih koji su još uvek unutar velike čeličane.

Mariupolj je bio poprište nekih od najtežih borbi otkako je Rusija 24. februara izvršilainvaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u trenutne pregovore o razmeni zarobljenika „uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

***

Bonus video: Predaja ukrajinskih boraca iz Azovstala i zbrinjavanje ranjenika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram