Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Dva ruska ratna broda prešla su Bosfor na ruti do do Crnog mora, dok je petnaest manjih plovila okončalo transport do Crnog mora, javila je agencija Rojters. Informaciju o ulasku petnaest brodova u područje Crnog mora Rojters je preuzeo od ruske državne agencije RIA Novosti – koja je izvestila da su plovila ruske Kaspijske flotile angažovana u vojnoj vežbi.

Rojters je izvestio da se očekuje da će još dva desantna broda iz Baltičke flote takođe preći Bosfor.

To se, navodi agencija, događa u trenutku povećavanja prisustva ruskih pomorskih snaga i zategnutijih odnosa Moskve za zapadnim državama i Ukrajinom.

Potezi koincidiraju sa raspoređivanjem većeg broja trupa nadomak Ukrajine, što ruske vlasti nazivaju privremenom vojnom vežbom, istovremeno prateći eskalaciju borbi u istočnoj Ukrajini – između proruskih separatista, koje podržavaju i ukrajinskih vojnih snaga.

Takođe, agencija Rojters procenjuje da su odnosi Moskve i Vašingtona, koji je prošle sednice odustao od raspoređivanja dva ratna broda u području Crnog mora nakon oštrih protesta Rusije, su na nivou iz vremena Hladnog rata.

Moskva je u petak proterala deset američkih diplomata, navodeći da je reč o reakciji na potez Sjedinjenih Država, koja je prethodno zatražila da deset ruskih diplomatskih predstavnika napuste prestonicu Vašington – zbog kako je obrazloženo štetnih aktivnosti.

Takođe, Rusija je privremeno zabranila plovidbu stranih ratnih i drugih plovila u blizini poluostrva Krim, koji je nelegalno anektirala od Ukrajine 2014. Ograničavanje mogućnosti plovidbe u blizini Krima osudili su Kijev i Vašington.

Istovremeno, Rojters javlja i da je ruska Služba bezbednosti (FSB) u Sankt Peterburgunakratko privela ukrajinskog diplomatu, što je u u subotu ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je ruska novinska agencija Interfaks javila da je ruski FSB saopštio da je osoba pod imenom Oleksadnar Sosonjuk priveden pošto je pokušao da dođe do podataka ruskih agencija za sprovođenje zakona tokom susreta sa ruskim državljaninom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar