Foto: REUTERS/Stringer

Rusija je počela polaganje prvog podvodnog optičkog komunikacionog kabla kroz Arktik, u sklopu državnog projekta snabdevanja krajnjeg severa brzim internetom, posle prekida slične privatne inicijative. U četvrtak je iz Murmanska isplovio brod kako bi počelo polaganje kabla blizu Teriberke.

Moskva nastoji da poboljša neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu, gde je povećala vojno prisustvo i razvija Severni morski put da bi postao glavni pomorski pravac.

Projekat „Polar Express“, koji sprovodi državna kompanija Morsviazsputnik, obezbediće stabilan internet lučkim gradovima, poluostravu Kamčarka i ostrvu Sahalin.

Direktor kompanije za polaganje kablova Aleksej Strelčenko izjavio je da projekat košta 889 miliona dolara i da ga u celosti finansira država.

Kabl je proizveden u arktičkom lučkom gradu Murmansku, a za izradu su upotrebljena kineska optička vlakna i ruske komponente, dodao je Strelčenko.

U četvrtak je iz Murmanska isplovio brod kako bi počelo polaganje kabla blizu Teriberke.

Izvršni direktor Morsviazsputnika Andrej Kuropjatnikov naveo je da će biti potrebni dodatni spojni kablovi za povezivanje sa globalnom komunikacionom kablovskom mrežom, za šta su potrebna strana ulaganja.

„To će podrazumevati partnerstvo u smislu zajedničkog ulaganja, da bi se projekt proširio na Evropu i Aziju. To je odvojeni komercijalni projekt“, izjavio je Kuropjatnikov Rojtersu.

Naveo je da su u toku razgovori s kompanijama iz Azije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Odvojeni privatni projekt, koji je ruski telekomunikacioni operater Megafon vodio s finskim infrastrukturnim operatorom Cinijom, obustavljen je u maju, a na čekanju je projekat „Arktic konekt“ vredan milijardu dolara, koji će povezati Helsinki i Tokio preko severa Rusije.

BONUS VIDEO: Eksplozija meteora u Sibiru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar