Foto: TANJUG/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusija je danas objavila da je u blizini Ukrajine počela vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem, pošto je ponovo optužila Zapad da je provokativan.

Trupe Južnog vojnog okruga „uvežbavaju zadatke borbene obuke za snabdevanje specijalnom municijom operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander, snabdevanje mobilnih lansirnih vozila tim oružjem i neopaženo napredovanje do određenog područja u pripremi za lansiranje raketa“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Politiko.

Navodi se da je vojno osoblje „uključeno u vežbu opremanje avijacionog oružja specijalnim bojevim glavama, uključujući hipersonične rakete Kinžal, i leteće u određena patrolna područja“.

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje je dizajnirano da uništi čitave gradove, cilj taktičkog nuklearnog oružja je da se koristi na bojnom polju na manjem prostoru.

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske predstavnike da izazivaju rusku nuklearnu eskalaciju, nakon što je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao tokom posete Kijevu da bi Ukrajina mogla da napadne Rusiju britanskim oružjem, dok je Makron nagovestio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Cilj nuklearne vežbe je da „osigura teritorijalni integritet i suverenitet Rusije, kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika“, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare