Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je ovog vikenda pokrenula svoj program masovne vakcinacije protiv Kovida-19 u klinikama u glavnom gradu Moskvi. Prve doze Sputnjik V vakcine dobiće osobe koje su pod najvećim rizikom od virusa. Utvrđena je i cena - manje od 2000 rubalja za dve doze.

Rusko Ministarstvo zdravlja utvrdilo je maksimalnu cenu vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V na 1.942 rubalja za dve doze (21,5 evra), izjavio je danas Aleksej Kuznjecov, pomoćnik ministra zdravlja.

„Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je maksimalnu cenu proizvođača vakcine za sprečavanje infekcije korona virusom Sputnjik V, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. To je 1.942 rubalja za dve doze“, rekao je on novinarima.

Pročitajte još:

Kuznjecov je dodao da je cena kutije sa pet kompleta od dve doze utvrđena na 9.710 rubalja (oko 108 evra).

„Vakcinacija ruskih građana biće besplatna i apsolutno dobrovoljna“, napomenuo je on.

Ruska vlada je prethodno dodala vakcinu na listu vitalnih i osnovnih lekova.

Hiljade ljudi već se registrovalo da dobije prvu od dve doze vakcine ovog vikenda ali nije jasno koliko Rusija može da proizvede. Očekuje se da će proizvodjači napraviti dva miliona doza vakcine do kraja godine.

Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji je najavio program inokulacije ranije ove nedelje rekao je da se vakcina nudi ljudima koji rade u školama i zdravstvenim službama i socijalnim radnicima. Rekao je da će spisak rasti kako bude raspoloživo više vakcina.

Stanovnici Moskve u tim profesijama, starosti od 18 do 60 godina, mogli su da se registruju onlajn da rezervišu termin za vakcinaciju na 70 lokacija u gradu. Svaka osoba će dobiti dve injekcije, drugu 21. dan posle prve injekcije.

Isključene su osobe koje su vakcinisane poslednjih 30 dana ili koje su imale respiratorne bolesti u poslednje dve nedelje, kao i osobe sa odredjenim hroničnim bolestima, trudnice i dojilje.

Proizvodjači vakcine navode da je efikasna 95 odsto i da nema veće nuspojave, ali vakcina je još u fazi masovnog testiranja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar