Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Rusija je danas najoštrije osudila proterivanje ruskog diplomate iz Severne Makedonije i najavila da će preduzeti kontramere, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pročitajte još:

„Protiv ruske diplomatske misije u Severnoj Makedoniji 14. maja je preduzet je neprijateljski čin. Lokalne su vlasti jednog od diplomata proglasile za ‘persona non grata’. Najoštrije osudjujemo takve neosnovane postupke koji ne mogu da ne utiču na odnose Rusije i Severne Makedonije. Uslediće protivmere“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije objavilo je u 18. maja da je, u skladu s članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, jedan diplomata u ambasadi Rusije u Skoplju proglašen nepoželjnom osobom u Severnoj Makedoniji.

Precizira se da je 14. maja u prostorije tog ministarstva bio pozvan ruski ambasador u Skoplju i da mu je tada „uručena nota kojom se nalaže da navedeni diplomata napusti teritoriju Severne Makedonije u roku od sedam dana“.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije se ne precizira koji je ruski diplomata poreteran i zbog čega.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram