ruska vakcina za koronu
Foto: Shutterstock

Kreator ruske vakcine protiv Kovida-19 dao je danas uveravanja da je ta vakcina efikasna 92 odsto, nekoliko dana pošto su američka firma Fajzer (Pfizer) i nemačka Biontek (BioNTech) javile da je vakcina koju oni zajednički razvijaju pokazala da je 90 odsto efikasna u preliminarnim nalazima.

Kao i njihovi konkurenti Ruski suvereni fond i istraživački institut Gamalej hvalili su efikasnost svoje vakcine „Sputnjik V“, koja je trenutno u fazi tri kliničkih ispitivanja kod 40.000 volontera.

Pročitajte još:

„Statistička analiza 20 potvrdjenih slučaja korona virusa, slučajeva podeljenih izmedju vakcinisanih osoba i onih koje su primili placebo ukazuje na stopu efikasnosti od 92 odsto za vakcinu Sputnjik-V posle druge doze“, navodi se u saoštenju.

Proizvodjači ruske vakcine dali su danas uveravanja da će uskoro biti objavljena njihova istraživanja u svetskim medicinskim časopisima na procenu kolega.

Suvereni fond je takodje dao uveravanja da će dati sve potrebne podatke nacionalnim regulatornim telima u zemljama koje žele da nabave rusku vakcinu.

Rusija je rešena da predvodi u trci za vakcinom i još u avgustu je objavila, pre nego što su obavljeni klinički testovi na veliko, da je vakcina Sputnjik-V efikasna izazivajući sumnje u medjunarodnoj naučnoj zajednici.

Juće su Fajzer i Biontek ulili nadu objavlujući da njihov kandidat za vakcinu pokazuje efikasnost od 90 odsto. Medjutim brojna pitanja i dalje ostaju za taj proizvod kao što su trajnost zaštite ili logistički izazovi.

BONUS VIDEO

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare