Foto:shutterstock; EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Ukrajina će božićne praznike provesti u strahu od ruskih hakera koji bi mogli da ovu zemlju u potpunosti ostave bez električne energije, unište bankarski sistem, ali i ozbiljno ugroze ukrajinsku ekonomiju i vladu.

Pročitajte još:

Strah je i više nego opravdan, jer se ovaj scenario već odigrao i to baš u godini kada je potpisano primirje između ove dve zemlje. Naime, pred Novu godinu 2015, Ukrajina je bila u mraku. Ruski hakeri su tada preuzeli kontrolni centar elektroprivrede i isključivali jednu elektranu za drugom, dok su operateri kompanije bespomoćno zurili u svoje ekrane. Isti postupak su ponovili i pred kraj iduće godine.

Zbog toga su Sjedinjene Države i Britanija tiho poslale stručnjake za sajber rat u Ukrajinu u nadi da će bolje pripremiti zemlju da se suoči sa onim što misle da bi mogao biti sledeći potez ruskog predsednika Vladimira Putina.

Cilj Rusije, prema procenama američkih obaveštajnih službi, bio bi da učini da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izgleda nesposobno i bespomoćno.

Američki zvaničnici i stručnjaci rekli su da su Rusi iskorirtili to što su oči svetske javnosti uperene na dešavanja na granici između Rusije i Ukrajine da dobro pripreme napade.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

„Usmerili su se na brojne ukrajinske vladine agencije, nacionalnu policiju i njihove električne kompanije“, rekao je Dmitrij Alperovič, vodeći istražitelj ruske sajber aktivnosti.

Alperovič, koji je kao dete emigrirao iz Rusije u Sjedinjene Države, rekao je da ruski lider vidi sajber napade kao „pripremu bojnog polja“.

O ruskoj sajber-aktivnosti za Njujork Tajms govorilo je deset zvaničnika, koji su tražili da ostanu anonimni jer su informacije izvedene iz poverljivih obaveštajnih podataka.

Može li Putin da sajber napadima sruši ukrajinsku vladu?

Ključno pitanje je da li Putin misli da bi sakaćenje ukrajinske infrastrukture moglo da bude njegova prečica za ostvarivanje primarnog cilja – da zbaci ukrajinsku vladi i zameni je marionetama.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

“Takav napad ne bi zahtevao od njega da okupira zemlju, ili da pretrpi sankcije koje bi gotovo sigurno usledile nakon fizičke invazije”, rekao je jedan od zvaničnika.

Putin je već radio na izgradnji tehničke podrške u zemlji i u Africi, Južnoj i Centralnoj Americi. Informativne kampanje predvođene Rusijom fokusirane su na omalovažavanje ukrajinske vlade i optuživanje njenog lidera za stvaranje humanitarne krize na istoku zemlje, na kome se se ukrajinske vladine snage godinama bore protiv separatista predvođenih Rusijom.

Američki zvaničnici su odbili da opišu sajber timove koji su ubačeni u Ukrajinu.

U saopštenju, Bajdenova administracija je rekla da dugo podržava napore Ukrajine da ojača sajber odbranu.

Portparolka britanske vlade rekla je da je pomoć koju su Britanija i njeni saveznici pružali odbrambene prirode.

Haker
Foto: Shutterstock

Iako nijedna vlada nije želela da pruži detalje, zvaničnici su rekli da Sjedinjene Države razmatraju veće raspoređivanje, uključujući resurse američke sajber komande. Ali nejasno će to biti učinkovito.

„Ima previše toga da se zakrpi“, rekao je jedan američki zvaničnik.

Ukrajinska mreža izgrađena je u vreme Sovjetskog Saveza i samim tim je povezana sa Rusijom. Softver je podjednako poznat napadačima kao i operaterima. I dok je Ukrajina više puta obećavala da će popraviti svoj sistem, Putinovi hakeri, ili barem timovi koji su mu lojalni, iznova i iznova pokazuju da znaju šta rade.

U sajber svetu ne postoji širi konsenzus o tome šta predstavlja ratni čin, niti saglasnost o tome koliko bi Putin mogao da naudi Ukrajini, a da ne izazove odgovor Zapada. U prošlosti, njegovi napadi na Ukrajinu nisu imali gotovo nikakav odgovor.

Šta se dogodilo pre šest godina?

Napad 2015, koji je počeo krajem decembra, bio je usmeren na glavnog operatera ukrajinske mreže. Video snimci nastali tokom napada pokazuju da su napadači su znali da će praznici biti ranjivo vreme.

Haker
Foto: Shutterstock

Dok su bezbrižno sedeli za svojim sedeli za svojim kompjuterima, i najverovatnije razmišljali o tome kako će provesti praznike, hakeri su počeli sa svojim napadom.

Računari kojima su upravljali trafostanicama pali su u „ruske ruke“. Ulična svetla širom Ukrajine počela su da se gase jedno za drugim. A onda su sa radom prestale i trafostanice, ostavivši stotine domaćinstava bez struje.

„Za nas je to bilo zapanjujuće. To nije bila paranoja, sve se dešavalo pred našim očima“, rekao je tada Endi Ozment, koji je vodio odgovor na napad Odeljenje za unutrašnju bezbednost i pomogao u istrazi napada.

Za završni udarac odabrali su elektranu, u kojoj su ukrajinski radnici ostali mrkolom mraku i psuju.

Međutim, američki zvaničnici veruju da ako Putin pokrene sajber napad ili bilo kao samostalnu akciju to će se dogoditi posle pravoslavnog Božića, krajem prve nedelje januara.

BONUS VIDEO: Šta je sajber buling

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare