Foto: Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia, EPA-EFE/SERGEY KOZLOV/SERGEY DOLZHENKO

Ruska vojska je danas, potpuno iznenađujuće, priznala jedan najvećih poraza od početka rata. U trenutku kada su svi gledali ka Bahmutu, ukrajinske trupe izvele su žestok napad Soledar, drugi strateški grad u Donjeckoj oblasti, i dotukle ruske trupe u toj meri da su bile primorane na povlačenje.

Naime, nakon što je ukrajinsko ministarstvo danas objavilo da su snage Kijeva izvele 26 napada u pravcu Soledara i da je u napadu učestvovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova duž cele linije fronta u dužini od preko 95 kilometara, rusko ministarstvo je tvrdilo da je odbilo sve napade.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

„Proboji u odbrani ruskih trupa nisu bili dozvoljeni“, saopštilo je ministarstvo.

Ipak, svega sat vremena kasnije, stigla potvrda da su se njihove snage povukle iz ovog područja.

Zašto je Soledar važan?

Povlačenje ruskih snaga iz ovog ukrajinskog grada značajno je pre svega zbog toga što se dešava u trenutku kada ruske trupe trpe žestoke napade u Bahmutu, koji se nalazi na svega 18 kilometara od Soledara.

Foto: AP Photo/Andriy Andriyenko

Dakle, očigleno Ukrajina ima dovoljno trupa i oružja da pokrije obe, prilično duge linije fronta.

Zatim, o Soledaru se dugo govori kao o potencijalnoj prekretnici rata.

Soldar je dospeo u centar svetske pažnje zbog velike borbe ruske paravojne formacije Vagner i ukrajinske vojske za kontrolu nad kontrolu nad ovim gradom.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Ovaj mali grad na istoku Ukrajine ime je dobio po rudniku soli, koja se na tom mestu vadi još od vremena ruskog carstva. Kontrola nad gradom, ujedno znači kontrolu nad rudnicima.

Pored toga, ispod samog Soledara nalazi se ogromni sistem jama i tunela koji se protežu do 300 metara dubine, a u pojedinim spisima pominje se da su tuneli dugi čak 300 kilometara. Ovo omogućava vojsci da se neprimetno kreće, sa velikom prednošću nad protivnikom.

Da li je sledeći Bahmut?

Na kraju, ko kontroliše Soledar ima otvoren put do Bahmuta, što dalje znači i mogućnost da protivniku odseku sve linije snabdevanja i praktično ih opkole. To se već dogodilo prošle godine u Marijupolju, kada su Ukrajinci bili zatočeni u čeličani Azovstal nekoliko nedelja, dok iz Kijeva nije stiglo naređenje da se predaju.

Marijupolj, Ukrajina, rat, zgrade
Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/Donetsk Regional Civil-Military

Prema poslednjim informacijama, ukrajinske snage napredovale su dva kilometara oko Bahmuta.

Pročitajte još:

„Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu. Naše odbrambene snage napredovale su dva kilometra kod Bahmuta“, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar u saopštenju objavljenom preko društvenih mreža.

Uz to, u sredu su ukrajinski zvaničnici govorili da su ukrajinske snage kontranapadima u Bahmutu prisilile neke od ruskih trupa da se povuku, dok su se jutros pojavili navodi ruskih ratnih blogera da je ukrajinska vojska probila ruske linije. Iz Moskve su ti navodi demanotovani. Kako je rusko ministarstvo odbrane navelo u saopštenju, izjave pojedinaca na Telegramu oko prodora na nekoliko mesta na liniji fronta „ne odgovaraju istini“.

Ovo osvajanje daje i ogroman vetar u leđa Ukrajini da pokrene novu kontraofanzivu i povrati teritorije koje su Rusi zauzeli od februara 2014. godine, ali možda i one koje trupe Kremlja kontrolišu od 2014. godine.

VIDEO VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare