Foto: Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool / AP

Moskovske vlasti blokirale su veb stranicu Velt, velikog nemačkog dnevnog lista koji takođe objavljuje vesti o ratu u Ukrajini na ruskom jeziku.

Korisnici interneta u Rusiji juče nisu mogli da pristupe sajtu Velt-a, navodi se u registru ruskog tela za praćenje medija Roskomnadzor. Ovaj potez usledio je nakon zahteva Državnog tužilaštva, a za njega nije dato nikakvo objašnjenje.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Velt je počeo da objavljuje vesti na ruskom jeziku pod naslovom „Rat u Ukrajini“. Ove dnevne novine objavile su vest o nedostupnosti svog sajta u Rusiji sa oznakom „cenzura medija“.

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, poznata širom sveta po svom antiratnom protestu na televiziji uživo, takođe radi u Veltu. U martu je Ovsjanikova upala u studio centralnog dnevnika Prvog kanala, sa natpisom: „Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Ovde vas lažu“.

Moskva je započela invaziju na susednu Ukrajinu u februaru, ali strogi ruski zakoni nalažu da se rat opisuje isključivo kao „specijalna operacija“.

Rusija se na sličan način obračunala sa nezavisnim medijima, zbog čega su brojni sajtovi prestali da rade. Zbog pritiska, mnogi kritično nastrojeni mediji su u potpunosti obustavili izveštavanje.

BONUS VIDEO: Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar