Ukrajinski vojnici Ukrajina
Ukrajinski vojnici Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Marienko

Rusija i Ukrajina razmenile su zarobljenike, potvrdili su u četvrtak Kijev i Moskva, što je, kako je Ukrajina rekla, prva razmena vojnika otkako je Moskva pre mesec dana naredila ulazak vojske u Ukrajinu. “Sledeći naredbu predsednika Volodimira Zelenskog, dogodila se prva puna razmena ratnih zarobljenika”, napisala je ukrajinska potpredsednica vlade Irina Vereščuk na Fejsbuku.

“U zamenu za deset zarobljenih okupatora spasili smo deset naših vojnika”, rekla je, misleći na ruske i ukrajinske vojnike.

Vereščuk je takođe rekla da je 11 ruskih civilnih pomoraca spašenih u blizini crnomorskog lučkog grada Odese razmenjeno za 19 ukrajinskih civilnih članova posade broda koje je držala Moskva.

“Potvrđujem informaciju o razmeni deset ruskih vojnika zarobljenih na ukrajinskoj teritoriji za deset ukrajinskih vojnika. Takođe je došlo do razmene ruskih civilnih mornara za ukrajinske civilne mornare”, rekao je ruski Ombudsman Tatjana Moskalkova.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije ove nedelje da je Moskva dovršila dve razmene zarobljenika otkako je započela invaziju na Ukrajinu krajem prošlog mjeseca.

Moskalkova je rekla da je devet ruskih zarobljenika razmenjeno za gradonačelnika Melitopolja, grada na jugoistoku Ukrajine, koji je zauzela ruska vojska.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Ruskinja u Kijevu: Moja porodica nije diskriminisana, ovo nije naš rat

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar