Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavkom vakcine Sputnjik V, objavljeno je u petak na Fejsbuk profilu ruske ambasade u Hrvatskoj.

Ruska ambasada navodi kako „trenutno ruska strana polazi od činjenice da je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača cepiva i nadležnih tela Republike Hrvatske, a pre svega Ministarstva zdravlja“.

„Ambasada izražava nadu da se rešavanje pitanja o prelazu na praktičnu primenu postignutih dogovora neće odugovlačiti.“

U suprotnom, „hrvatske savetodavne službe će biti prisiljene da ‘stoje u redu’ čekajući pristanak EMA-e i Evropske komisije duže vreme“, navodi se u objavi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Čeka se odluka EMA

Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvestila da je od Ministarstva zdravlja zaprimila dokumentaciju o vakcini Sputnjik V, kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za tim.

Evropska agencija za lekove (EMA) sprovodi postupnu ocenu vakcine Sputnjik V, u kojoj aktivno učestvuju i stručnjaci HALMED-a. Medicinski časopis „The Lancet“ nedavno je objavio rezultate kliničkih testiranja, po kojima je rusko cepivo siguran i učinkovit proizvod u borbi protiv koronavirusa.

Mađarska je prva u EU odobrila Sputnjik V i njime počela vakcinaciju  stanovništva. Isto cepivo je  izazvalo političke trzavice u Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska, Letonija i Rumunija za sad čekaju zeleno svetlo od EMA za upotrebu ruske vakcine.

„Oduvek smo govorili da su život i zdravlje iznad svega, pa u nabavci lekova za njihovo osiguranje ne može biti politike. Važno je udružiti napore za brzu pobedu u borbi protiv epidemije, zbog koje stanovništvo gotovo celog sveta ostaje zaprepašteno“, zaključuje se u objavi ruske ambasade.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar