Foto:EPA-EFE/SANDOR UJVARI

Evropska agencija za lekove (EMA) pre dva dana je počela postupnu ocenu ruske vakcine Sputnjik V, što je veliki korak prema odobrenju vakcine.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom na nedostatak dosad odobrenih vakcina, već neko vreme ozbiljno se razgovara o ruskoj vakcini i kako rešiti problem odobrenja. Naime, u Evropi nije bilo odobreno, a deo zemalja, uprkos tome, odlučio je da nabavi tu vakcinu mimo EMA-e. Vakcina je na taj način prvo nabavila Mađarska, a tokom prošlog vikenda vojnim je avionom u Slovačku stiglo 200 hiljada doza, što je dovelo do problema u vladajućoj koaliciji. Hrvatska već mesec dana pregovara sa Rusima pa je zatražena dokumentacija.

Namera je bila, kako je saznao Jutarnji list, da se naruči i uveze najmanje milion doza, koje bi čekale odobrenje EMA-e, a ako ne stigne dovoljno brzo, Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) na osnovu dokumentacije samostalno bi dala zeleno svetlo za upotrebu. S obzirom na nove okolnosti, početak registracije vakcina u EU, logično je da će i druge evropske zemlje kontaktirati Ruse, prenosi Jutarnji list.

Čeka se dokumentacija

I premijer Andrej Plenković na sjdnici Vlade je potvrdio da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o vakcini Sputnjik V i da će biti spremna da ga nabavi kada ga odobri Europska agencija za lekove (EMA).

„Želimo da vidimo proces koji je pokrenut. Videli ste saopštenje EMA-e, sve dosad bilo je kontaktiranje sa zdravstvenim savetom EMA-e, očigledno je da je sada počela formalna procedura Evropske agencije za lekove. Kada EMA odobri rusku vakcinu, Hrvatska je i više nego spremna da ga nabavi“, poručio je premijer.

Više sagovornika upoznato sa ovim postupkom kaže da se ide u dobrom smeru i da je Hrvatska zatražila dokumentaciju kako bi bila spremna i za interventni uvoz ako EMA bude predugo čekala na odobrenje Sputnjika V.

„Vodimo računa o sebi jer nema nikakvih garancija, bez obzira na ugovore koje je EU potpisala, da ćemo dobiti dovoljno vakcina. Hrvatska je počela proceduru na legitiman način, svesna da Rusija to koristi za strateške političke interese, ali nama je najvažniji interes zdravlje građana i posledično privreda“, ističu sugovornici, piše Jutarnji list.

Jedan od sugovornika kaže kako ne zna koliko bi taj proces mogao trajati, ali Rusima sigurno nije u interesu odugovlačenje.

„Mislim da neće biti predugog čekanja na dokumentaciju, nakon toga ide administrativna provera, što je druga najvažnija stvar, a onda treća i brzina isporuke“, kaže sugovornik.

Dodaje kako Hrvatska ima informacije na koji je način Viktor Orban u Mađarskoj nabavio rusku vakcinu.

„Kada se dobiju dokumenti, odlučuje se o idućem koraku“, objašnjavaju sugovornici za Jutarnji list.

Brzo rešenje

Iz EMA-e su naveli da će se postupak nastaviti sve dok ne bude dostupno dovoljno dokaza za zvaničnu prijavu za odobrenje. Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja, rekao je da će nakon odobrenja EMA-e biti u mogućnosti da obezbedi vakcinu za 50 miliona Evropljana počevši od juna. No, s obzirom na situaciju i početak trećeg talasa, jun se ne čini kao brzo rešenje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar