Liz Tras, Severni tok i Entoni Blinken Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE/FILIP SINGER/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rusija je optužila Britaniju za koordinaciju napada na gasovode Severnog toka. Pored toga, ukazuju i da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon eksplozije poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sa sadržinom "gotovo je".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da ruski obaveštajci „imaju podatke koji ukazuju na to da su britanski vojni stručnjaci usmeravali i koordinirali napad“ koji je u septembru uništio dva gasovoda od Rusije do Nemačke.

Do toga dolazi nakon što je Kim Dotkom, koji je vodio sajt Megaupload pre nego što je osuđen za prevaru, počeo da širi teoriju zavere da je Liz Tras odmah nakon napada poslala poruku američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu rekavši da je „gotovo“.

Liz Tras Foto: REUTERS/John Sibley

Kim tvrdi da je za poruku saznao sa IClouda Liz Tras, nakon što je otkriveno da je Rusija hakovala njen telefon dok je bila ministarka spoljnih poslova. Ni Kim ni Peskov nisu objavili dokaze za koje tvrde da su ih videli.

Ipak, optužba predstavlja novu liniju napada Rusije na SAD i Britaniju koje su dovele do podrške Ukrajini u odupiranju Putinovoj invaziji.

Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/KITH SEREY

Zapadni lideri su prestali da javno krive Rusiju za napad – koji je napravio dve rupe u svakom gasovodu i možda ih je trajno onesposobio – ali su privatno izneli svoje sumnje da Putin stoji iza toga.

Kimovu tvrdnju o telefonu Trasove takođe je prenela Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, koja je zahtevala odgovore.

„Iskreno, nije me briga ko je dobio ove informacije i kako. Zanima me odgovor Londona na sledeće pitanje: Da li je britanska premijerka Liz Tras poslala poruku američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu neposredno nakon bombardovanja gasovoda Severni tok sa rečima „Gotovo je?“

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema pisanju britanski medija, hakovanje telefona Traslove je otkrivenp dok je ona još bila ministarka spoljnih poslova i kandidovala se da zameni Borisa Džonsona na mestu premijera.

Eksplozija cevi se dogodila tek 26. septembra, više od dve nedelje nakon što je Tras postala premijerka.

BONUS VIDEO Ostavka Liz Tras posle 45 dana: Da li je ovo novi šamar za Britaniju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar