Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Granična policija BiH u poslednje vreme beleži sve veći priliv ruskih državljana koji stižu na sarajevski aerodrom, najčešće letovima iz Istanbula, potvrđeno je za Klix.ba.

Oni u jeku ruske agresije na Ukrajinu koriste benefite bezviznog režima između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine. Porodice, žene, deca i muškarci, koji beže od mobilizacije i rata, letovima iz Moskve odlaze do Istanbula, a zatim iz Istanbula često biraju Sarajevo.

Po dolasku u Sarajevu, kao razlog navode turizam, no to zapravo nije istina. Oni odmah traže prevoz i upućuju se prema severu BiH odnosno graničnim prelazima između BiH i Hrvatske.

„U poslednje vreme uočeno je primetno povećanje broja državljana Rusije preko sarajevskog aerodroma. Poreklom su Čečeni, Uzbeci, Dagestanci…“, rekao je za Klix.ba policijski savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Oni zapravo zloupotrebljavaju gostoprimstvo BiH na način da umesto u rezervisane hotele u Sarajevu ili drugim bh. gradovima, odmah traže taksi prevoz i odlaze prema granici Republike Hrvatske, načešće u rejon Velike Kladuše odnosno GP Maljevac.

PROČITAJTE JOŠ:

„Cilj im je da uđu u Republiku Hrvatsku i traže azil na tlu Evropske unije. Oni u grupama ulaze u RH, prolaze proces provere, a Hrvatske je otvorila i tri punkta na graničnim prelazima“, dodao je Hofman.

Kako saznajemo, nadležni u BiH imaju najave da bi broj ruskih državljana u narednom periodu mogao drastično da poraste što bi moglo predstavljati i svojevrstan sigurnosni problem u BiH. Takođe, granica BiH i Hrvatske će biti i spoljna granica Šengenske zone od 1. januara 2023. godine što će biti dodatni izazov za Evropsku uniju.

Novinar freelancer iz Velike Kladuše Ademir Veladžić za Klix.ba izveštava da je danas u rejonu GP Maljevac bilo nekoliko desetina Čečena od kojih je dvadesetak ušlo u Hrvatsku. Ostali će čekati drugu priliku odnosno „zeleno svetlo“ hrvatskih graničara.

BONUS VIDEO: Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar