Foto: REUTERS/Manaure Quintero

Slovačka, jedna od samo dve zemlje EU koja su se prijavile za upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik Ve, zadala je u četvrtak potencijalno ozbiljan udarac ruskom proizvodu, dok su medicinski regulatori otkrili da se doze koje su poslale ovoj istočnoevropskoj zemlji razlikuju od verzije koja je dobila odobrenje od uglednog britanskog medicinskog časopisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Članak sa recenzijom objavljen u „Lansetu“ (The Lancet) u februaru pokazao je da je Sputnjik Ve imao stopu efikasnosti od 91,6 odsto u odnosu na koronavirus, potvrdu koju je Moskva koristila zaz podizanje poverenja u vakcinu i jačanje pozicije Kremlja u diplomatiji vakcinama, prenosi Njujork tajms.

Slovački regulator je međutim, rekao da serije koje su uvezene u njihovu zemlju nisu imale iste karakteristike i svojstva kao verzija Sputnjika Ve koju je pregledao The Lancet.

Primećujući da oko 40 zemalja koristi ili treba da koristi rusku vakcinu, slovačka regulatorna agencija, Državni institut za kontrolu lekova, utvrdila je da su vakcine povezane samo imenom. Ta tvrdnja sugeriše na ozbiljna pitanja u vazi sa kontrolom kvaliteta.

Foto: REUTERS / Dado Ruvic

„Uporedivost i konzistentnost različitih serija proizvedenih na različitim lokacijama nije dokazana. U nekoliko sluačajeva čini se da su to vakcine sa različitim svojstvima“, rekao je regulatar.

Slovačka izjava bi mogla da ošteti napore Rusije da pozicionira Sputnjik kao pouzdanu marku.

Takože bi moglo i da pogorša dugotrajne sumnje koje je ostavilo visoko politizovano uvođenje vakcine u Rusiju, gde je Vladimir Putin najavio da je vakcina spremna za upotrebu još u avgustu, pre nego što su bila završena klinička ispitivanja.

Ruski fond za direktna ulaganja, suvereni fond bogatstva koji je finansirao razvoj Sputnjika Ve i koji je predvodio napore za upotrebu vakcine u inostranstvu, nije imao neposredan komentar na ove tvrdnje iz Slovačke.

Foto:EPA-EFE/Zoltan Math

Nekoliko zemalja u Evropi je izrazilo interesovanje za korišćenje Sputnjika Ve, ali do sada nije stiglo odobrenje regulatrone agencije EU.

Slovačka i Mađarska su jedine dve države EU koje su poručile rusku vakcinu. Srbija, koja nije članica EU, takođe je poručila rusku vakcinu protiv koronavirusa i već je koristi u procesu masovne vakcinacije.

Odluka Slovačke da uveze Sputnjik Ve bila je narušena kontroverzom, a prošle nedelje je pokrenula i političku raspravu koja je premijera i ministra finanzija navela na trgovinu poslovima u nastojanju da koaliciona vlada opstane.

Kolege ministri su optužili premijera, koji je u tajnosti pregovarao sa Rusijom o vakcini da je zemlju otvorio za „alat hibridnog rata“. Slovačka je u martu dobila 200.000 doza Sputnjika Ve, ali još nije počela da ih koristi.

Foto: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Rusi traže da im Slovaci vrate vakcine

Nakon što je je slovačka regulatorna medicinska agencija saopštila u utorak da proizvođači ruske vakcine Sputnjik V nisu dostavili tražene podatke o isporuci za koju tvrdi da se razlikuje od onih koje su razmatrale Evropska medicinska agencija i medicinski žurnal „Lanset“, ruski fond koji stoji iza vakcine saopštio je da Slovačka treba da vrati isporuku zbog kršenja ugovora.

Ruski fond za direkne investicije (RDIF), odgovoran za marketing vakcine u inostranstvu objavio je na zvaničnoj Tviter stanici Sputnjika da je uputio pismo zahtevajući da doze budu vraćene, prenio je Rojters. Takođe se zahteva da kontigent bude poslat u specijalizovanu laboratoriju na dodatne provere.

U saopštenju na Tviter nalogu Sputnjika navodi se da su izveštaji o tome da se vakcina koja se poslata u Slovačku razlikuje od one koja je korišćena u kliničkom testiranju „lažni“.

Foto:EPA-EFE/SANDOR UJVARI

Slovačka, koja je poslednjih meseci snažno pogođena zarazom, želela je da ubrza imunizaciju čak i ukoliko to znači upotrebu vakcina koje nisu registrovane u Evropskoj uniji, što razmatraju i pojedine druge članice bloka naročito nakon što je narušeno poverenje u vakcinu AstraZeneke.

Slovački ministar finansija Igor Matovič, koji je i dogovorio kupovinu Sputnjika dok je bio premijer. Matovič je bio primoran da podnese ostavku na mesto premijera nakon što je kupovina Sputnjika izazvala spor unutar vladajuće koalicije.

Slovački ministar zdravlja kazao je da očekuje da sledeće nedelje saopšti naredne korake u vezi sa upotrebom Sputnjika V.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare