Rumunija koronavirus
Rumuniji Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rumunija je danas uvela nova ograničenja za putovanja i mere izolacije za ljude koji ulaze u zemlju, u trenutku kada zvaničnici nastoje da spreče još jednu krizu u sektoru zdravstvene zaštite nakon pojave omikron soja korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova pravila za putovanja primenjuju se od danas do 8. januara i imaju za cilj da obuzdaju transmisiju virusa tokom perioda zimskih praznika, prenosi agencija Rojters.

Među novim zahtevima su dokaz o negativnom testu na kovid-19 i karantin za nevakcinisane putnike, a od 20. decembra će se takođe primenjivati formulari o adresi boravka putnika kako bi se lakše pratilo potencijalno kretanje infekcije.

Rumunija, zemlja Evropske unije sa oko 19 miliona stanovnika, suočila se sa najsmrtonosnijim periodom pandemije tokom oktobra i novembra, i do sada je potvrdila tri slučaja omikrona, za koji se smatra da je zarazniji od prethodne varijante korona virusa.

Uprkos najnovijim ograničenjima, neka pravila u zemlji su ublažena, pa tako na primer prodavnice, kafići, tržni centri i restorani sada mogu da ostanu otvoreni do 22 sata, sat kasnije, a ljudi mogu da uđu bez “zelenog sertifikata“, ali sa dokazom o negativnom testu na kovid-19.

Maske više nisu potrebne na otvorenim javnim mestima bez gužve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar