Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia; Ivan Dinić/Nova S

"U ukrajinskoj krizi Nemačka pokušava da zauzme poziciju u kojoj se i inače oseća najudobnije, a to je pozicija posrednika, odnosno moderatora u nekim budućim razgovorima. U tome joj stvar olakšava to što Nemačka jeste u svakom smislu deo onoga što zovemo Zapadom, odnosno deo Evropske unije i NATO-a", kaže za Nova.rs novinar Nemanja Rujević.

Brojne kritike stigle su na račun Nemačke, jer je jedna od retkih zapadnih sila koja je odlučila da ne šalje oružje Ukrajini, niti uvede dodatne sankcije Rusiji zbog gomilanja vojnih trupa na granici sa Ukrajinom.

„Nemačka trpi kritike ostalih zapadnih zemalja, pre svega Amerike i to već godinama u nazad zbog korektnih odnosa sa Rusijom. Prema tome, Nemačka ima tu vrstu poverenja obe strane da bude posrednik“, kaže Rujević.

Ukrajina vojska Foto:Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada se govori o nemačkoj politici, mora da se ima na umu straobalni istorijski teret koji i danas osećaju svi Nemci i političari, a to su nacistički zločini i ludilo koje je koštalo života milione Jevereja, ali i sovjetskih građana – pre svega Rusa, smatra naš sagovornik.

„Nemačkoj nije lako da tek tako poteže pretnje ratom, da naoružava nekoga za borbu protiv Rusije. Kada tome pridodate njuh za međunarodni biznis i sardadnju, dobijete to što Nemačka jeste danas“, ističe on. 

Razumna Šolcova politika

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok od početka mandata isticala je da Vladimir Putin ne može da preti celom svetu, a da prođe bez posledica. Nemačka će uvek imati jasan stav prema Rusiji i Kini, poručila je ona nedavno. Sada, mnogi su očekivali oštar potez Berbokove koji je izostao.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Berbok je političko čedo Jozefa Fišera, ona se sama oštrim izjavama o Rusiji i Kini ubrajala u jastrebove, ali njena krila su na neki način podvezana time što je u Vladi koju vodi socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc. Socijaldemokrate baštine politiku Vilija Branta, koja traži približavanje istoku i smirivanje tenzija, zbog toga su oni na meti mejstrim nemačke štampe. Optuženi su za kukavičluk, ukrajinski političari kažu da je to izdaja, a ja bih rekao da je to razumna politika i da preovlađuje stav da slanje oružja u Ukrajinu ne može da izjednači prednost koju Rusija ima u vojnom smislu“, kaže Rujević.

Strah od hladnih stanova

Kada je reč o bojazni čitave Evrope da će Putin „zavrnuti“ gas, Rujević smatra da je strah u neku ruku opravdan.

„Ruski gas zadovoljava više od polovine nemačkih potreba, ona je najbolja mušterija, a Rusija oduvek pouzdani isporučilac gasa. Ovih dana čujemo potencijalne druge isporučioce kao što su Holandija i Norveška, i da one ne mogu da nadomeste ukoliko bi ruski gas prestao da teče. Strah od hladnih stanova brine Nemačku“, rekao je dopisnik „Vremena“ iz Bona.

BONUS VIDEO Transport ruskog naoružanja vozovima ka ukrajinskoj granici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram