Rudi Đulijani Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Advokar bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani više neće moći da se bavi advokaturom u tom gradu, obzirom da mu je danas licenca suspendovana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vrhovni sud u Njujorku saopštio je danas da je licenca Đulijaniju zvanično suspendovana. Pretpostavlja se da će na ovu odluku biti podneta žalba, ali je suspenzija, kako su naveli, na snazi dok traje istraga protiv Đulijanija.

Sud je utvrdio da „postoje nesporni dokazi da je Đulijani u svojstvu advokata Donalda Trampa saopštio javnosti, ali i sudovima lažne i obmanjujuće izjave“. Prema objašnjenju suda, Đulijani je tvrdio da su izbori 2020. pokradeni, te da je njegov klijent doživeo nepravdu.

Ovo je doprinelo stvaranju javnog mnjenja, u kome je Donald Tramp žrtva, dok je Demokratska partija otužena za krađu izbora. Obzirom da je ova teorija imala veliki odjek u javnosti, Đulijani se tereti da je počinio obmanu naroda Sjedinjenih Država, ali i zakonodavnog sistema.

On sada ima pravo na žalbu, ali još uvek ne može da se pojavi pred sudom i iskaže svoje mišljenje, jer je postupak protiv njega u toku.

„Kada se istraga okonča, možemo započeti formalni postupak u kojem advokat ima pravo da bude saslušan“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare