Foto: Shutterstock

Rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, u Federaciji BiH, danas su prekinuli proizvodnju, nezadovoljni stanjem u kojem se nalaze i odnosom vlasti prema njima.

PROČITAJTE JOŠ:

Jutros u sedam časova prekinuta je proizvodnja u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Djurdjevik, Abid Lolić i Gračanica.

Grupa rudara iz sedam rudnika koji deluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, predvodjena Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije BiH danas će u Sarajevu održati proteste.

Sarajevski mediji su objavili da su autobusi sa rudarima već krenuli prema glavnom gradu BiH.

„Od jutros u sedam sati rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna su u znak podrške onima koji idu na proteste doneli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti. Proizvodnja u svim rudnicima je obustavljena. S druge strane, mi ćemo isto tako dati podršku tim rudarima, kada budemo javno počeli proteste u Sarajevu“, kazao je za portal Kliks (Klix.ba) Zuhdija Tokić, predsednik Sindikata rudnika uglja Kreka.

Rudari su istakli da su u rudnicima nagomilani brojni problemi, a kao kap koja je prelila čašu smatraju odluku Elektroprivrede BiH da uvede primenu novih pravilnika o radu i učinku.

„U tim odlukama osnovna plata rudara, kopača i bageriste je smanjena sa 850 na 570 KM (sa 446 evra na 290 evra). Ali, mi sada imamo brutalan odgovor svih rudara. Dosta je više ovakvog odnosa prema rudarima“, zaključio je Tokić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar