Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bosna i Hercegovina je ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. jula omogućen ulazak u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Glavni kriterijum da Evropska unija otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa imala je uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica EU u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osveženoj listi je sada manje od 20 država za čije državljane bi Evropska unija mogla daotvori granice od 1. jula, među kojima su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina je bila na prethodnoj listi, ali je ispala iz igre budući da je ionako bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Severne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Zemlje EU imaju rok do subote u 18 sati da se usaglase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

U smernicama Evropske komisije o otvaranju spoljnih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija treba da bude uporediva ili bolja od proseka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, treba da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar