Foto: Shutterstock

Ruska svemirska agencija Roskosmos ugovore sa drugim zemljama obračunavaće u rubljama, izjavio je danas direktor te agencije Dmitrij Rogozin. Ovaj potez usledio je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za prodaju gasa iz "neprijateljskih" zemalja.

Nakon gasa, Rusija će i ugovore svoje svemirske agencije obračunavati u rubljama.

Odluka je doneta samo nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin najavio da Rusija više neće prihvaćati plaćanje u dolarima i u evrima za isporuke plina EU-u, dajući ruskim vlastima nedelju dana da izrade novi sistem u rubljama.

Obrazložio je da je to odgovor na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu zbog invazije na Ukrajinu.

Inače, Rusija je sastavila popis „neprijateljskih“ zemalja koji se prvenstveno odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije. Reč je o EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

„Rusija će, naravno, nastaviti isporučivati prirodni plin u skladu s količinama i cenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima“, rekao je Putin.

Promene će se samo odraziti na valutu plaćanja koja će biti promenjena u ruske rublje, dodao je. „Celi Zapad je ubio svo poverenje u vlastite valute“, rekao je Putin.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

****

BONUS VIDEO: Pavlina Vasilenko: Nadamo se da će zatvoriti nebo iznad Ukrajine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar