Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

U nacrtu završne deklaracije sa samita lidera Grupe 20 najvećih ekonomija (G20), koji je počeo danas, navodi se da "većina" članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava se da on pogoršava nestabilnost u globalnoj ekonomiji.

Lideri članica G20, koji su se okupili na indonezijskom ostrvu Bali, takođe u dokumentu u koji je Rojters imao uvid, izražavaju duboku zabrinutost zbog izazova koje eskalacija tenzija postavlja globalnoj bezbednosti hrane i pozivaju na potrebu nezavisnosti centralnih banaka kako bi se osigurao nastavak napora u obuzdavanju rastuće inflacije, prema nacrtu navodi britanska agencija.

„Većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji“, navodi se u nacrtu, čime se sugeriše da se Rusija protivi takvom narativu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Bilo je i drugih stavova i različitih procena situacije i sankcija“, precizira se u nacrtu predloženog dokumenta od 16 stranica koju treba tek da usvoje članice G20, navodi Rojters.

Na prvom zasedanju samita održanog danas, mnoge zemlje osudile su napad Rusije na Ukrajinu , saopštila je, kako navodi Rojters, jedna od delegacija koje su prisustvovale sastanku.

Foto: Tanjug/Made Nagi/Pool Photo via AP

Samit, za koji su domaćin Indonezija i druge zemlje naveli da bi trebalo da se fokusira na rizike po globalnu ekonomiju, ostao je u senci ukrajinskog sukoba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prepoznajući da G20 nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja, priznajemo da bezbednosna pitanja mogu imati značajne posledice po globalnu ekonomiju“, navodi se u nacrtu deklaracije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u nedelju da G20 nije mesto gde se raspravljaju bezbednosna pitanja i da umesto toga treba dati prioritet svetskim ekonomskim izazovima, podsetio je Rojters.

SAD očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi rusku agresiju u Ukrajini i njen uticaj na globalnu ekonomiju, saopštio je ranije visoki američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Kako su građani Hersona dočekali ukrajinsku vojsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar