Foto: EPA-EFE/HANDOUT

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio u utorak da ukoliko SAD žele dogovor sa Iranom, moraju prvo da se vrate Teheranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji su napustili pre dve godine.

Loši odnosi između dve zemlje počeli su pre 2 godine kada je predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum koji je postigao njegov prethodnik Barak Obama i nametnuo sankcije Iranu. Zvanični Teheran je odgovorio na sankcije tako što je prekršio ključne odrednice sporazuma koje su se ticale ograničenja proizvodnje nuklearnog naoružanja.

„Ako Vašington želi da postigne dogovor sa nama, prvo mora da se se izvini za napuštanje sporazuma. Jasno je da američki pritisak na Iran nije uspeo“, izjavio je Rohani za iransku nacionalnu televiziju.

Donald Tramp je najavio da će ukoliko pobedi na izborima politika SAD biti usmerena na postizanje novog dogovora kojim bi se ograničila upotreba iranskih balističkih raketa, kao i uloga Irana u sukobima na Bliskom istoku.

„Ko god da bude sledeći predsednik SAD, da li to bio Tramp ili neko drugi, moraće drugačije da se ophodi prema građanima Irana“, odgovara Rohani.

Podsećamo, nedavno je Savet bezbednosti UN odbio da produži embargo na oružje Iranu, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao odluku „ozbiljnom greškom“. Iranski predsednik Rohani je proglasio za veliki uspeh odluku UN i rekao da je SAD ponižen.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar