Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Rodna kuća Adolfa Hitlera će biti preuređena, a radovi će početi 2. oktobra, saopštilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, uprkos dokumentarcu u kojem se tvrdi da je to upravo ono što je pokojni nacistički nemački diktator želeo.

Nakon nekoliko godina pravnih prepirki, vlada je odlučila da kuću u austrijskom gradu Braunau na severu zemlje, gde je Hitler rođen 1889. godine, pretvori u policijsku stanicu sa centrom za obuku o ljudskim pravima, prenosi Jutarnji.hr.

Vlasti su 2016. preuzele trošnu zgradu na granici sa Nemačkom u pokušaju da spreče da ona postane neonacističko svetilište.

Ogorčena pravna bitka između države i bivšeg vlasnika završila se eksproprijacijom.

„Preuređenje kuće počeće 2. oktobra 2023. godine“, potvrdio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova AFP-u.

„Sve će se nastaviti po planu“, dodao je on.

Ali austrijski reditelj Ginter Švajger, koji će krajem avgusta da objavi dokumentarni film o kući, rekao je da će se u namere ministarstva u pogledu budućeg korišćenja kuće „uvek sumnjati da su u skladu sa željama diktatora“.

Švajger kao dokaz navodi otkriće jednog članka iz lokalnih novina objavljenog 10. maja 1939. u kome se navodi da je Hitlerova želja bila da svoje rodno mesto pretvori u kancelarije za okružne vlasti.

Pretvaranje kuće u policijsku stanicu odgovaralo bi vrsti upotrebe koju je diktator zamislio, rekao je Švajger na konferenciji za novinare, pozivajući vladu da preispita svoju nameru.

Cena kontroverznog renoviranja kuće od 800 kvadratnih metara trenutno se procenjuje na oko 20 miliona evra, a očekuje se da će biti završena do 2025. godine.

Policijska stanica bi trebalo da bude zvanično otvorena do 2026. godine.

Iako je Hitler u kući proveo samo kratko vreme, ona i dalje privlači nacističke simpatizere iz celog sveta.

Nemačka je anektirala Austriju 1938. godine, i iako su mnogi od Hitlerovih vrhunskih pristalica bili Austrijanci, istoričari kažu da ta mala alpska zemlja nije brzo priznala svoj deo odgovornosti za holokaust i druge nacističke zločine pre i tokom Drugog svetskog rata.

***

BONUS VIDEO: Hitlerov kompleks na ostrvu Rigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar