Foto: Matt Burgess / Zuma Press / Profimedia

Rudarska kompanija "Rio Tinto" nije uspela da zaštiti artefakte stare 18.000 godina koji pokazuju kako su ljudi živeli tokom poslednjeg ledenog doba, što je samo deo devastacije koju je taj rudarski gigant decenijama držao u tajnosti, saopštila je danas australijska organizacija starosedelaca.

Pročitajte još:

Ta grupa je saopštila da je „Rio Tinto“, uprkos obećanju da će poboljšati način na koji štiti domorodačko nasleđe nakon uništavanja svetih arheoloških lokaliteta prošle godine, nije bio potpuno iskren u vezi sa uništavanjem nasleđa tokom devedesetih godina prošlog veka u rudniku gvožđa, kojem lokalni Aboridžini još uvek nemaju pristup, prenosi agencija Rojters.

Australijsko rudarstvo je „industrija koja se nije ponašala odgovorno i industrija kojoj je potreban mnogo veći nadzor nad zaštitom nasleđa“, navodi se u saopštenju grupe „Vintavari Guruma Aboridžinal korporejšn“ (VGAC) koja brani interese domorodačkog stanovništva.

Problematični odnosi između rudarske industrije i aboridžinskog nasleđa privukli su svetsku pažnju prošle godine kada je „Rio Tinto“, uz odobrenje države, minirao dve drevne pećine koje su smatrane za sveta mesta domorodačkih naroda u Zapadnoj Australiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare