Foto: Rio Tinto

Niko Svart, generalni direktor operativnih službi u RBM-u, kompaniji Rio Tinta, upucan je i ubijen na putu do posla u ponedeljak ujutru. Tog jutra on se zaputio u rudnik mineralnog peska u zalivu Ričards Bej – u kojem Rio ima 74 odsto udela vlasništva. Ovaj projekat vredan 463 milona dolara već dve godine je "na čekanju" zbog rešavanja bezbednosnih problema koji traju već dve godine.

Pročitajte još:

Operacije u rudniku su dva puta zaustavljane u 2018. godini zbog nasilnih protesta izvođača, ,a RBM je bio prisiljen da zaustavi rad na projektu i 2019. godine nakon niza novih protesta u zajednici koji su doveli do pucanja i ranjavanja jednog zaposlenog. Iako se nivo sigurnosti poboljšao i rad se nastavlja u ostatku poslovanja RBM-a, kompanija nije nastavljala sa poslovima.

RBM nikada nije priznao da su demonstracije povezane sa kompanijom. Protesti su se najčešće organizovali zbog loših uslova rada i često su eskalirali nasiljem, prenosi Mining Kom.

Nedavno je Nacionalna unija radnika rudnika u KZN izrazila zabrinutost zbog stanja rudarskog sektora u provinciji, navodeći izazove uključujući visoku nezaposlenost, beskrajne blokade puteva u rudarskim kompanijama i dvosmislene socijalne i planove rada.

Pregovori sa vlastima

Ova južnoafrička jedinica Rio Tinta se već dugo nalazi u pregovoru sa vlastima zemlje kako bi se trajno ugalsili nasilni protest izazvani poslovanjem ove kompanije i kako bi mogla da nastavi sa radom na projektu Zulti South.

„Projekat je i dalje obustavljen, ali nastavljamo da radimo sa vlastima kako bismo napredovali mogli da počnemo sa radovima. Za dugoročnu održivost celokupnog poslovanja presudno je da Zulti South pokrenemo čim to budemo mogli“, izjavio je pre mesec dana Verner Duvenže izvržni direktor RBM-a.

Zamrzavanje Zulti South-a nanelo je glavobolje predsedniku Krilu Ramfosu, kojim je imao za cilj da privuče nove investicije u zemlju. Najindustrijalizovanija ekonomija Afrike zabeležila ogroman pad prošle godine nakon što su mere za borbu protiv širenja koronavirusa omele njen rast.

Gubitak, za sada, nije značajan

Ovo preduzeće u Južnoj Africi zapošljava oko 5.000 radnika i izvozi šljaku od titan-dioksida, koja se koristi za stvaranje sastojaka za proizvode, uključujući boju, plastiku, kremu za sunčanje i pastu za zube.

Iako troškovi zbog kašnjenja projekta, za koji je planirano da bude završen pre dve godine, još uvek nisu značajni, neki smatraju da bi ovo, u nekom trenutku, moglo da nanese veliku štetu kompaniji.

Šta se dogodilo?

Atentat se dogodio u južnoafričkoj provinciji Kva Zulu-Natal gde ova kompanija posluje. Više od 20 metaka visokog kalibra ispaljeno je u Svartovo vozilo dok se vozio pored ugla Dune Road i Kolstertkringa u Merense-u oko sedam sati ujutru sati po lokalnom vremenu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar