Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo

Nemački tehnološki gigant “Bosch” objavio je da je razvio brzi test za koronavirus, a Siemens je najavio uspostavljanje mreže za 3D štampanje delova medicinskih uređaja.

Potpuno automatizovani test daje rezultate za manje od dva i po sata, a namenjen je upotrebi u bolnicama, lekarskim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u saopštenju kompanije koje je nedavno objavljeno, piše Index. hr.

Ima “tačnost veću od 95 odsto” i zadovoljava standarde Svetske zdravstvene organizacije (SZO), tvrde u “Boschu”.

Trenutno se rezultati čekaju do pet sati, a ceo proces nekad traje i znatno duže.

Pročitaj i:

Trenutno se rezultati testiranja na koronavirus u Nemačkoj čekaju četiri do pet sati, a zbog spoljnih laboratorija koji obavljaju ključni deo posla ponekad se čeka i duže, prema institutu Robert Koch.

Boschov test trebalo bi da omogući da se ceo postupak obavlja u bolnicama ili klinikama.

Kompanija ga je razvila u roku od šest nedelja, u Nemačkoj bi trebalo da bude spreman u aprilu, a naknadno i u drugim zemljama.

Prema rečima Boschove portparolke, još se čekaju odobrenja nadležnih institucija iako neke laboratorije u određenim okolnostima već mogu dobiti pristup tehnologiji.

Ono što još uvek nije poznato jeste to koliko će koštati.

Siemens pokreće 3D štampače

Siemens se takođe pridružio borbi protiv koronavirusa, najavljujući pokretanje mreže 3D štampača koja će lekarima omogućiti medicinsku opreme.

Mreža bi trebalo da ublaži nestašicu opreme poput respiratora. Siemens je osigurao 120 štampača za potrebe vezane uz koronu, rekla je portparolka, dodajući da se očekuje da će se inicijativi pridružiti i druge komapnije.