Foto:profimedia.rs

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je danas odluku SAD da pošalju kasetne bombe Ukrajini, i obećao da se ta municija neće koristiti u Rusiji.

Reznikov je napisao na Tviteru da će kasetna municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika, najavljujući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njenom korišćenju, kao i da će razmeniti informacije sa partnerima.

Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama, već samo za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija.

SAD su u petak saopštile da će snabdevati Ukrajinu široko zabranjenom kasetnom municijom radi kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Upotrebu kasetne municije zabranjuje više od 100 zemalja, preneo je Rojters.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Kasetna municija obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu da dovedu do neselektivnog ubijanja na širokom području, a takva neeksplodirana municija predstavlja opasnost decenijama.

Moskva je danas ponovo kritikovala odluku SAD, opisujući je kao još jedan „neverovatan“ primer „antiruskog“ kursa Vašingtona.

PROČITAJTE JOŠ:

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u petak da kasetna municija stvara rizik za civile od neeksplodiranih ubojnih sredstava, ali je naveo i da postoji veliki rizik za ukrajinske civile, ukoliko Ukrajina ne bude imala oružje da se odbrani.

Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvencija o kasetnoj municiji koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i prenos takve vrste oružja.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar