Aleksej Reznikov
Aleksej Reznikov Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je danas da Ukrajina ne planira da napadne Rusiju, da će ići političkim i diplomatskim putem, ali da je spremna na "apsolutno svaki scenario", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zbog rastuće opasnosti od napada ruskih oružanih snaga iz Kijeva je povučeno osoblje ambasade SAD a mnoge države, među kojima i Velika Britanija pozvale su svoje građane da napuste Ukrajinu.

„Danas se čuju mnoge izjave, čak i iz Moskve govore da Ukrajina planira da napadne Rusiju. To je apsurdno. Nećemo nikoga da napadamo, ali činimo sve da ojačamo odbranu i isključimo mogućnost eskalacije“, objasnio je Rreznikov.

Kako prenosi RIA Novosti, on je izrazio uverenje da će se „upravo diplomatskim i mirnim putem vratiti Donjecka oblast sa Luganskom, a Krim sa Sevastopoljem“.

„Oslanjajući se na ovaj put, nastojaćemo da deblokiramo vode Crnog mora“, rekao je Raznikov.

Istakao je da Ukrajina danas ima „neviđenu podršku međunarodnih partnera“, najveću od sticanja nezavisnosti, a da se to „posebno manifestuje u snabdevanju odbrambenim naoružanjem“.

Ukrajinska vlada pozvala je građane 12. februara da ostanu smireni i ujedinjeni, rekavši da su oružane snage zemlje spremne da odgovore na svaki napad usred sve veće zabrinutosti da Rusija sprema izvršiti invaziju na svog zapadnog suseda.

Apel je usledio nakon što je američki State Department objavio da je naredio osoblju američke ambasade da napusti Ukrajinu, objavila je ambasada na Tviteru.

Velika Britanija, Australija i Japan su takođe pozvale svoje građane da odmah napuste Ukrajinu zbog rastuće opasnosti od moguće ofanzive ruskih snaga.

U međuvremenu, Rusija je 12. februara saopštila da je povukla deo diplomatskog osoblja iz Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je danas informacije od svih o navodnoj ruskoj invaziji na tu zemlju, planiranoj za 16. februara, „ako uopšte postoji“, ističući da je panika „najbolji prijatelj neprijatelja“, a da svaka informacija koja pomaže panici, ne pomaže Kijevu.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden tokom video konferencije, u kojoj su učestvovali više zapadnih lidera, izjavio da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu već 16. februara. Tu informaciju je preneo list „Politiko“.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu i da time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija.

BONUS VIDEO: Obuka civila u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar