Foto:Shutterstock

Istraga je nakon više od šest decenija utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetoro ruskih planinara na severnom Uralu kriva - lavina.

Misteriozna nesreća koja se dogodila u februaru 1959. na prevoju Djatlov, potstakla je nagađanja i teorije zavere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, obredno ubistvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti te godine pronađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede, prenosi Dnevnik.hr.

Prva saopštenja vlasti govorila su da su koža i kosa nekih od poginulih čak posivele i da je na njihovoj odeći izmerena radioaktivnost.

Nova istraga započeta je pre više od godinu dana sa ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo pre 61 godinu.

Foto:Shutterstock

Andrej Kurjakov iz kancelarije regionalnog tužioca je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najverovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

„Planinari su uspeli da napuste svoje šatore i sklone se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo videti od snega i na kraju su se smrzli“, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzijusa.

Foto:Shutterstock

„Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti“, rekao je ruski tužitelj.

„Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine“, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi porodica poginulih su već izjavili da ne veruju verziji događaja koju je izneo tužilac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar