Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Članovi Republikanske stranke ni danas u tri kruga glasanja nisu izabrali predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

To praktično znači da novi saziv Predstavničkog doma još nije položio zakletvu i da ovo telo nema pravilnik o radu, te ne može da funkcioniše, preneo je Glas Amerike.

Nakon što su na izborima za Kongres u novembru ostvarili slabiji rezultat od očekivanog republikanci imaju tesnu većinu od 222 prema 212.
Za izbor predsedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od polovin glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni.

Taj broj već treći dan ne uspeva da dostigne Kevin Mekarti, koji se suočava sa protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca, koji čine „tvrdu“ struju stranke.

PROČITAJTE JOŠ:

Slično kao i prethodna dva dana, protiv Mekartija je u sva tri kruga glasalo 20 republikanaca koji činje manje od 10 odsto ukupnog broja članova te stranke u Predstavničkom domu.

Jedna predstavnica je glasala kao „prisutna“, što ne ulazi u konačan zbir glasova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Inače, glasovi 20 republikanaca dotišli su Bajronu Donaldsu, Kevinu Hernu i bivšem predsedniku Donaldu Trumpu.

Sve demokrate su podržale Hakima Džefrisa.

Blokada u izboru predsedavajućeg ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage Bajdenove administracije, naveo je Glas Amerike i dodao da izostanak dogovora o izboru lidera pokreće pitanja o tome kako će biti postignut sporazum o ključnim pitanjima kasnije ove godine, kao što su finansiranje vlade i podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar