Foto: Tanjug/Jose Luis Magana (FRE)

Republikanac Majk Džonson (Mike Johnson), poslanik iz američke savezne države Luizijana, obezbedio je sebi dovoljnu većinu glasova kolega iz svoje stranke da postane novi šef Predstavničkog doma Kongresa SAD, javlja Si-En-En (CNN).

Izborom Džonsona, istaknutog saveznika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, stvoreni su uslovi za ponovno otpočinjanje rada donjeg doma Kongresa SAD – 22 dana nakon što je grupa najtvrđih republikanskih konzervativaca izdejstvovala smenu Kevina Makartija sa funkcije predsednika Predstavničkog doma.

Nakon tog događaja, Predstavnički dom – u kojem Republikanska stranka SAD ima veoma tanku većinu – bio je onemogućen da raspravlja o donošenju zakona i da ih usvaja, a među podeljenim republikancima nastao je haos.

Bela kuća je zatražila da republikanci u donjem domu Kongresa hitno reše međusobna trvenja u interesu Amerikanaca, jer se u novembru mora usvojiti federalni budžet, a bez toga federalna vlada i institucije neće moći da rade i njihovi zaposleni neće moći da primaju plate. Na razmatranje čekaju i zakoni o davanju finansijske pomoći Ukrajini i Izraelu, dvema zemljama u kojima besne ratovi.

Džonson se izborio za dovoljan broj glasova – ukupno 220, tri više od neophodnih 217 – da bude izabran za najvišu funkciju u Predstavničkom domu. Pre njega su tri republikanca to bezuspešno pokušala: Stiv Skaliz, Džim Džordan i Tom Emer.

Predstavnik manjinskih demokrata Hakim Džefris dobio je 209 glasova.

Donald Tramp kao i dalje najuticajnija figura u Republikanskoj stranci lično je podržao Džonsona i pre njega Džordana, a usprotivio se Emeru.

Džonson je bio jedna od ključnih kongresnih figura koja je 2020. godine učestvovala u Trampovom pokušaju preokretanja rezultata predsedničkih izbora, podseća CNN.

Pošto je Predstavnički dom dobio svog prvog čoveka, sledi ceremonija njegovog polaganja zakletve.

***

BONUS VIDEO: Šta smo čuli od Eskobara u Kongresu i kako će to uticati na odnose Srbije i SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar