Sputnik V vakcina
Sputnik V vakcina Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Republika Srpska nabaviće 160.000 doza injekcije protiv koronavirusa za vakcinaciju 80.000 ljudi, javlja turska državna agencija Anadolija. Upravni odbor Kompenzacionog fonda tog BiH entiteta danas je u te svrhe odobrio 7.257.600 konvertibilnih maraka (oko 3,7 miliona evra), odnosno oko 8,5 miliona maraka sa PDV-om (4,35 miliona evra).

Upravni odbor prihvatio je informaciju o potrebi obezbeđivanja finansijskih sredstava za nabavku dodatnih količina vakcina za sprovođenje procesa vakcinacije protiv kovida-19, a Institut za javno zdravlje Republike Srpske zadužen je da izvrši nabavku.

Kompenzacioni fond odobrio je i 300.000 maraka (153.000 evra) za nabavku testova za dokazivanje prisustva antitela na koronavirus, saopšteno je iz Vlade RS-a.

Odobrena je i isplata u ukupnom iznosu do šest miliona maraka (oko tri miliona evra) za potrebe sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivredi, u svrhu finansijske pomoći proizvođačima i prerađivačima za saniranje posljedica izazvanih epidemijom.

„Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rešenja koje će za svaki poslovni subjekat i fizičko lice doneti Agencija za agrarna plaćanja“, ističe se u saopštenju.

Odobrena je i isplata 168.079 maraka (86.000 evra) u svrhu finansijske pomoći za saniranje posledica izazvanih koronavirusom po osnovu iskorišćenih turističkih vaučera u periodu 1. do 28. februara ove godine za 31 poslovni subjekat.

Utvrđen je i predlog Uredbe o dodeli sredstava za saniranje posledica pandemije za mart 2021. godine, koji će biti dostavljen Vladi RS na razmatranje i usvajanje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram