Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia;Not supplied / WillWest News / Profimedia; EyePress News / Newscom / Profimedia;

Ruski vojni bloger Vladlen Tatarski ubijen je u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu. U napadu su povređene još 32 osobe, a dosadašnji podaci iz istrage nedvosmisleno potvrđuju da je reč o planiranom napadu čija je meta bio upravo Tatarski. Za ubistvo je optužena Darija Trepova koja je ubijenom praktično na poklon predala "paket smrti" koji je potom eksplodirao u njegovim rukama. Ono što ceo slučaj čini još bizarnijim jeste što se krvavi pir odigrao u kafiću jednog od najbitnijih ljudi ruske vojske - vođe paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina.

Naime, nakon što je objavljeno da je Tatarskom izvesna devojka, ispostaviće se Trepova, na poklon dala statu u kutiji u kojoj je bila sakrivena bomba, koja je potom eksplodirala, u medijima se pojavila vest o tome da je Prigožin vlasnik kafića u kome se eksplozija dogodila.

Nedugo zatim, o smrti vojnog blogera oglasio se i Prigožin koji je rekao kako je „Bahmut pravno zauzet, te da su na upravnoj zgradi okačili zastavu u spomen na Vladlena Tatarskog“.

Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Upozorenje Prigožinu?

Iako još uvek nije jasno da li iza napada stoje Rusi ili Ukrajinci. Pojedini vojni analitičari, uključujući američki Institut za proučavanje rata ističu kako bi ubistvo istaknutog proratnog ruskog vojnog blogera moglo da otkije dalje lomove unutar Kremlja i njegovog unutarnjeg kruga.

„Rusko ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je Kijev za napad – koji se dogodio u kafiću u Sankt Peterburgu koji je navodno pripadao finansijeru Vagner grupe Jevgeniju Prigožinu – i pohvalilo ruske vojne blogere za njihovo izveštavanje o ratu, naizgled ignorišući činjenicu da Fomin i drugi blogeri rutinski kritikovali Ministarstvo odbrane Rusije i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije”, napisali su analitičari ISW-a.

Jevgeni Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Takođe su primetili da je Prigožin 2. aprila izjavio da ne bi „okrivio kijevski režim“ za smrt Fomina i ruske ultranacionalističke ličnosti Darije Dugine, koja je ubijena u avgustu prošle godine, sugerirajući da ukrajinski agenti zapravo nisu odgovorni.

„Fominovo ubistvo prema Prigožinovom verovaju verovatno je deo većeg obrasca eskalacije ruskih unutarnjih sukoba u koje su uključeni Prigožin i Vagner. Fomin je prisustvovao još jednom događaju ranije tog dana bez incidenata, pa se čini da je napad namerno insceniran u prostoru u Prigožinovom vlasništvu“, navodi se.

Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Savetnik ukrajinskog predsedničkog kabineta Mihail Podoljak izjavio je da je Fominova smrt rezultat antiborbe i političkog takmičenja među ruskim akterima. Neki ruski politički analitičari takođe su spekulirali da je Prigožin trebao prisustvovati Fominovu događaju, iako za to nema potvrde.

„Fominovo ubistvo možda je bilo zamišljeno kao upozorenje Prigožinu, koji je sve više dovodio u pitanje temeljne teme razgovora Kremlja o ratu u Ukrajini i čak prikriveno signalizovao interes za rusko predsedništvo, bilo u konkurenciji s Putinom ili kao njegov naslednik“, ističu iz Instituta.

Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Tatarski – vojni bloger koji je uzeo oružje i otišao na front

Za razliku od mnogih drugih ruskih vojnih blogera i novinara državnih medija u Ukrajini, Tatarski je uzeo oružje u ruke i išao je u delove Ukrajine gde se ratuje. Izveštavao je sa ukrajinske linije fronta i stekao je slavu prošle godine nakon što je objavio video snimljen u Kremlju.

„Pobedićemo svakoga, ubićemo svakoga, opljačkaćemo svakoga po potrebi. Baš kako nam se sviđa“, poručio je tada.

Imao je više od 500.000 pratilaca na Telegramu, gde su on i drugi vojni blogeri kritikovali aspekte ruske kampanje u Ukrajini. Pridružio se ruskim separatističkim snagama još 2014. godine, kada su zauzeli deo oblasti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini. Rođen je u Makijevki, u Donjeckoj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema rečima samog Tatarskog, pridružio se donjeckim pobunjenicima kada su ga pustili iz zatvora, gde je služio kaznu zbog oružane pljačke. Donjeck je jedan od regiona za koje Rusija tvrdi da je anektirala.

Kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Tatarski se vratio u borbu i komentarisao rat na društvenim mrežama i ruskim državnim medijima. Tvrdio je da je pomogao u pokretanju borbenih dronova i izgradnji utvrđenja.

BONUS VIDEO: Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu