Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Prvi voz koji prevozi evakuisane iz Donbasa krenuo je za Voronježsku oblast Rusije, rekao je vršilac dužnosti ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan. U petak je prva grupa izbeglica iz Donbasa stigla u Rusiju nakon naredbe za evakuaciju koju su izdale vlasti samoproglašenih republika Donjecka i Luganska.

“Ruske železnice su nam obezbedile vozove. Prve smo poslali u Voronježsku oblast, gde će 500 evakuisanih biti smešteno u privremenim centrima“, rekao je Čuprijan za TASS.

Čuprijan je dodao i da je sačinjen raspored evakuacije iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Trenutno ima više od 7.000 evakuisanih u centrima za privremeni smeštaj u Rostovskoj oblasti, gde su svi opremljeni osnovnim potrepštinama, saopštio je Čuprijan.

On je ranije izjavio da je 26 ruskih regiona spremno da primi izbeglice iz Donbasa, navodi TASS.

Prva grupa izbeglica iz Donbasa stigla je u petak u Rusiju nakon naredbe za evakuaciju koju su izdale vlasti samoproglašenih republika Donjecka i Luganska.

U Rostovsku oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, već je stiglo 80 autobusa sa stotinama izbeglica, uglavnom žena i dece. Ruski zvaničnici su saopštili da je u subotu ujutro više od 1.600 ljudi stiglo u rusku oblast Rostov iz Donbasa, u okviru masovne evakuacije građana koju su u petak najavili lideri proruskih separatista.

Tokom jučerašnjeg dana ruski mediji su objavili snimke na kojma se čuju sirene za uzbunu čak i tokom noći i na njima se vidi kako se čitave porodice evakuišu. Idu u grupama, nose stvari i žure da dođu do autobusa.

BONUS VIDEO: Pripreme u Kijevu za eventualni napad Rusije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar