Majlinda Bregu
Majlinda Bregu Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Regionalna saradnja će prevladati na temeljima njenih ideja i ideala, a ne na sporovima i nazivima dokumenata, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na onlajn samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

„Znamo da će ekonomije regiona biti konkurentne kada to treba, sarađivati kada se mora, a suprotstavljene, nadamo se, samo onda kada je zaista neizbežno“, rekla je Bregu.

Učesnici samita, koji je ove godine održan putem interneta, potvrdili su svoju opređeljenost provođenju zajedničkog regionalnog tržišta, koji su lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana usvojili na prethodnom samitu u Sofiji u novembru 2020. godine, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bregu je rekla da Savet pokušava da vodi zahtevan i naporan proces usmeren na postizanje rezultata u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, i to u korist funkcionalnog pristupa saradnji.

„Iako imamo jasne rezultate i već su uloženi i značajni napori, imali smo težak period u pogledu nekih programa, naročito važnih programa slobode kretanja. Svi smo mi danonoćno radili na postizanju napretka u pregovorima o sporazumu o slobodnom kretanju sa ličnom kartom u regionu“, rekla je Bregu.

U saopštenju se navodi da su lideri Zapadnog Balkana ponovili svoju opredeljenost što skorijem usvajanju sporazuma o slobodnom kretanju ljudi sa ličnom kartom i sporazuma o građanima trećih zemalja pre sledećeg samita Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Kako se dodaje, posebna pažnja je posvećena brzom usvajanju sporazuma o uzajamnom priznavanju akademskih i stručnih kvalifikacija, kojim će se oklašati kretanje stručnjaka širom regiona.

Navela je da je prošle sedmice bio istorijski dan za region kada su ukinute prepreke, granice i troškovi mobilnog saobraćaja u romingu.

„To jeste prava prekretnica. Živimo u regionu koji se u isto vreme smanjuje i proširuje, približava, ali nekada ipak udaljava. Neka besplatan roming bude prekretnica regionalne saradnje – od “povezanosti bez granica“ svi imaju koristi“, zaključila je Bregu.

Što se tiče budućnosti Berlinskog procesa, učesnici su istakli potrebu za njegovim nastavkom kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane regionalne saradnje i kako bi se radilo na prevazilaženju društveno-ekonomskih posledica pandemije kovid-19, dodaje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar