Švajcarski građani glasaju na referendumu o kovid sertifikatima

Švajcarci su juče podržali novi kovid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica.

Prema prvim projekcijama za zakon je glasalo 63 odsto građana, sa marginom greške od tri procentna poena.

Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete pre referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu kovid-19, kojim se pored uvodjenja zdravstvenih propusnica takodje oslobađa više milijardi švajcarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom, održano je u vreme kada se Švajcarska, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, suočava s velikim skokom broja novozaraženih korona virusom.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe u vreme kada se pojavio novi soj korona virusa omikron, koga je Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svet vratio u stanje uzbune. Švajcarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocenili da vlada nije želela da podstakne dodatna protivljenja svojoj antikovid politici pre današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača antikovid mere ako Švajcarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obeležena brojnim demonstracijama, ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda viđenim u Holandiji i francuskim Antilima. Međutim, porast tenzija u Švajcarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gde se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi imao je „efekat elektrošoka“.

Kao znak neuobičajenih tenzija u Švajcarskoj, policija je podigla ogradu ispred sedišta vlade i parlamenta u Bernu u očekivanju demonstracija tokom dana.

Švajcarske vlasti su u utorak upozorile na rastući „peti talas“ zaraze korona virusom u zemlji, gde su stope vakcinacije otprilike slične kao i kod suseda Austrije i Nemačke, s vakcinisanim oko dve trećine stanovništva. Stope novozaraženih su primetno skočile u Švajcarskoj poslednjih nedelja.

BONUS VIDEO: Dr Radmilo Janković: Da li su kovid propusnice ubrzale vakcinaciju 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)