Foto:Shutterstock/Cali6ro

Snaga kojom je veštačka inteligencija zaokupila pažnju čovečanstva u 2023. godini - makar sudeći po razgovorima na temu da li će ona doneti revolucionarna dobra ili će doneti apokaliptičnu destrukciju - navelo je tvorce Kolinsovog rečnika da reč "AI" proglase za "reč godine", piše danas Bi-Bi-Si (BBC).

Korišćenje ovog izraza se ove godine učetvorostručilo, saopštio je ovaj izdavač.

„Znamo da je AI ove godine bio toliko u fokusu da se razvio i brzo postao svepristutan i urezan u naše živote kao što su to svojevremeno postali i-mejl, striming ili bilo koja nekad futuristička a sada svakodnevna tehnologija“, rekoa je Bikroft.

Kolinsovo saopštenje se pojavilo u vreme kad je premijer Velike Britanije Riši Sunak domaćin samita o veštačkoj inteligenciji koji okuplja predstavnike stotinak zemalja sveta. Na njemu učestvuju svetski lideri, šefovi tehnoloških kompanija i istraživači veštačke inteligencije, a tema skupa je kako maksimizovati prednosti ove moćne tehnologije – uz mimimizovanje rizika koji sa njome idu.

U međuvremenu, ukazuje BBC, bivši članovi Bitlsa su iskoristili AI da izoluju glas Džona Lenona sa snimka na jednoj staroj kaseti kako bi stvorili „poslednju pesmu“ Bitlsa. Ona bi trebalo da bude objavljena ove sedmice.

Istovremeno, oglasio se još jedan muzički veteran, Klif Ričard, sa porukom da on ne želi da koristi AI – ali je u intervjuu za BBC on pogrešno interpretirao ovu skraćenicu kao „veštačku oplodnju“ (artificial insemination).

„Reč godine“ obično reflektuje ono čime je čovečanstvo konkretne godine zaokupljeno.

Prošle godine, za „reč godine“ izabrana je „permakriza“ koja je u engleskom jeziku korišćena da opiše neprestanu uzburkanost na političkoj sceni Velike Britanije.