Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Evropska unija je besna i zahteva objašnjenje "kako to da samo Britaniji ne kasni dostava vakcina". Sa druge strane britanski torijevci upozorili su danas da će EU "zatrovati" odnose za narednih "nekoliko generacija" ako ostvari pretnje i blokira pošiljku Fajzer vakcina za Veliku Britaniju.

Naime, Brisel je zatražio od farmaceutskih kompanija da ih upozore kad izvoze vakcine izvan 27 država članica EU, uključujući desetine miliona doza namenjenih Britaniji. Nemački ministar zdravlja zatražio je da EU dobije „pošten udeo“ i podržao kontrolu izvoza, piše Dejli mejl.

Pročitajte još:

Ministar zadužen za vakcine Nadim Zahavi insistirao je jutros da veliki napor Ujedinjenog Kraljevstva da četiri najosetljivije grupe budu vakcinisane do sredine februara, neće biti ometen.

To je međutim razljutilo starije zastupnike, a ministar zdravlja Džeremi Hant obrušio se na „nacionalizam vakcina“ i rekao da EU ne sme da blokira zalihe kupljene „legalno i pošteno“.

U međuvremenu, besni još jedan spor nakon što su dve nemačke novine objavile da bi regulator EU mogao da odbije da pruži punu saglasnost Oksfordu / AstraZeneki, nakon što je procurila informacija da je delotvornost te vakcine za stariju populaciju navodno samo osam odsto.

Međutim, farmaceutska kompanija tu tvrdnju je označila kao „apsolutno netačnu“ i „neutemeljenu“, a jedan izvor rekao je za ‘Playbook’ da je to vrsta taktike „koju očekujete od Rusa“.

Nemačko ministarstvo zdravlja danas je očajnički pokušalo da suzbije negodovanje, negirajući da postoje bilo kakvi podaci koji ukazuju na delotvornost samo osam odsto među starijim ljudima. Insistiralo se na tome da odluka o odobrenju vakicne treba da bude donesena u petak.

Pokušava li EU da blokira isporuku vakcina?

Zastupnik torijevaca Demijan Kolins kaže da je problem između EU-a i AstraZeneke taj, što je sedište AstraZeneke u Velikoj Britaniji, dok je Fajzerova proizvodnja u Belgiji, i to otežava pristup zalihama.

Naime, Zahavi je za Sky News rekao: „Uveren sam da će Fajzer isporučiti količine koje su nam potrebne kako bismo ispoštovali krajnji rok koji je sredinom februara. Fajzer će nam dostaviti vakcine. Siguran sam da će isporučiti u Ujedinjeno Kraljevstvo, EU i ostatak sveta. Uveren sam da će do jeseni moći da se vakciniše čitava odrasla populacija.’

Dok je Hant za Britanski Telegraf rekao: „Ako bi EU jednostrano preduzela mere koje ograničavaju zalihe vakcina koje je Velika Britanija kupila legalno i pošteno, to bi otrovalo ekonomske odnose za čitavu generaciju. U takvom kritičnom trenutku svetu ‘nacionalizam vakcina’ treba poput rupe u glavi“.

Sinoć su dve nemačke novine objavile da su im stručnjaci EU na neslužbenom brifingu rekli kako su utvrdili da vakcina Oksford / AstraZeneka, proizvedena u Velikoj Britaniji, samo osam odsto pomaže starijim osobama.

Kompanija za lekove je međutim besno negirala ove izveštaje.

Portparol AstraZeneke rekao je: „Izveštaji da je delotvornost vakcine AstraZeneka / Oksford tek osam odsto kod odraslih, starijih od 65 godina, apsolutno su netačni.“

Foto: EPA-EFE/FABIO MOTTA

AstraZeneka je naljutila Brisel upozorivši da će smanjiti broj vakcina koje će isporučiti u Evropu do kraja marta s 80 miliona na 31 milion. Ali šefove zdravstvenih službi EU više zabrinjava tvrdnja, koja je i dalje ostala nejasna, da AstraZeneka ne uspeva na odgovarajući način da zaštititi najstarije.

To bi ostavilo veliku rupu u zalihama vakcina u EU, ali i dovelo u pitanje delotvornost strategija imunizacije u drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gde je dostava vakcina AstraZeneke velikom broju penzionera ključna za okončanje blokade.

Nemački finansijski list ‘Handelsblatt’ i tabloid Bild citirali su izvore u saveznoj vladi rekavši da je AstraZeneka vakcina bila manje od 10 odsto delotvorna kod starijih od 65 godina.

Navodi se kako se u Nemačkoj sada plaše da Evropska agencija za lekove (EMA), regulatorni organ EU za lekove, možda neće odobriti davanje Oksfordove vakcine starijima.

Prema izveštajima, odobrenje vakcine od strane EMA očekuje se u petak.

Foto: Shutterstock/Ascannio

„EU mora dobiti pošten udeo“

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je jutros za televiziju ZDF, da EU mora dobiti svoj ‘pošten udeo’, sugerišući da bi trebalo ograničiti izvoz vakcina.

„Mogu da razumem da postoje proizvodni problemi, ali to onda mora uticati na sve na isti način“, rekao je on.

„Ovde se ne radi o tome da Evropa mora biti prva, već se radi o poštenom udelu za Evropu.“

Foto:EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Ugovor je obaveza

Evropska komisija optužila je farmaceutsku kompaniju, koja je sa Univerzitetom Oksford sarađivala na razvoju vakcine za Covid-19, da nije dala dobro objašnjenje za nedostavljanje dogovorenih doza vakcina Evropi.

Gospođa Trilet-Lenor rekla je za emisiju „Today BBC Radio 4“: „Ugovor je obaveza, zasnovan je na javnom novcu, dugim pregovorima i međusobnim dogovorima o cenama i sposobnosti isporuke. Komisija s pravom kaže da bismo, kad se izneveri poverenje, trebalo da denesemo snažne odluke. Pre svega, razmišlja se o kontroli izvoza proizvoda proizvedenih u EU-u. Ali Parlament će podržati Komisiju ako se odluči da pokrene pravnu akciju.“

EU još nije službeno odobrila vakcinu Oksford / AstraZeneka, ali očekuje se da će dati svoj pristanak u petak i započeti masovnu vakcinaciju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar